Congres Zelforganisatie in de Zorg 2019 groot succes!

 

Donderdag 12 september vond op landgoed Hooge Burch in Zwammerdam het congres Zelforganisatie in de Zorg plaats. Het thema dit jaar was “Er leiden meerdere wegen naar Rome”, waarbij de Romeinse geschiedenis die zich heeft afgespeeld op het landgoed van Ipse de Bruggen samenkwam met het onderwerp van nu: zelforganisatie.

Tijdens het evenement werden verschillende workshops gegeven, waarbij zorgprofessionals van verschillende zorgorganisaties successen en dillema’s over zelforganisatie met elkaar deelden. Andrea van Steensel, lid raad van Bestuur, opende de dag: “Ipse de Bruggen kiest met volle overtuiging voor zelforganisatie. Wij geloven erin: eigen regie voor de cliënt en medewerkers die het vak waar zij voor gekozen hebben professioneel en met plezier uit kunnen oefenen.” 

Wouter Hart, organisatieadviseur, verzorgde daarna een plenaire sessie. Hij pleitte voor verantwoordelijkheid en professionaliteit: “Stop de oplossingenmachine waarin de staf voor de lijn denkt, de manager voor het team of de begeleider voor de cliënt. En wees niet bang om over de lijntjes te kleuren als de situatie daar om vraagt. Daarbij geldt: 'To live outside the law, you must be honest' (Bob Dylan).”

Vervolgens startten de twaalf verschillende workshops: Het leven na zelforganisatie 1.0, eigenaarschap: krijgen of nemen, teamontwikkeling, samenbouwen aan een betekenisvolle organisatie en smartlappen zingen met je eigen gemaakte nummer is een aantal voorbeelden. De reacties van deelnemers waren erg positief en enthousiast, zij kijken terug op een zeer geslaagde dag en gaan vol enthousiasme en nieuwe inzichten terug naar huis.

Het ‘congres met de sfeer van een festival’ werd georganiseerd door Ipse de Bruggen, samen met zorgorganisaties Amerpoort, Philadelphia, Stichting Dichterbij en Amsta en met Wouter Hart, Paul Pardon, Raymon Geurts, WakkereZaken, Academie voor Organisatiecultuur, DiVetro, KPNHealth, en Ik recycle blik.

Terugblik op Congres Zelforganisatie in de Zorg 2019

 

 

Top