Manege Craeyenburch
Welkom op de site van stichting Aangepaste Manege Craeyenburch. De site voor informatie over dagbesteding, huifbed- en paardrijden voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in de regio Nootdorp.
Ons doel is mensen met een beperking op een zo ontspannen mogelijke manier te laten genieten van de samenwerking tussen mens en paard. Zelf zittend op een paard of al wiegend tijdens het huifbedrijden, het plezier staat voorop.
De ruiters zijn verstandelijk en/of lichamelijk beperkt, hulpbehoevend of vrij zelfstandig. Sinds de opening vijftien jaar geleden, rijden zij onder begeleiding van gediplomeerde instructeurs en koetsiers, die op hun beurt ondersteund worden door een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Samen met de betrouwbare pony’s en paarden, die speciaal voor dit werk zijn uitgekozen, zorgen zij er elke keer voor dat het paard- of huifbedrijden een klein feestje is.
De manege is ook een dagbestedingsplek voor mensen met een verstandelijke beperking en een leerplek voor stagiaires. Dit alles maakt onze manege een fijne plek om - ieder op zijn manier - met paardensport bezig te zijn.
Nieuwsbrief december 2020
Beste allemaal,
Wat een bewogen jaar is 2020 geworden. Nooit hadden wij kunnen bedenken dat we vanaf half maart dit jaar het merendeel van onze ruiters, menners en deelnemers van het huifbedrijden niet meer konden ontvangen op onze manege. We missen jullie allemaal ontzettend en hopen van harte dat we in de loop van volgend jaar jullie allen weer te zien, zodat jullie weer kunnen genieten van al onze activiteiten met de paarden. Door steeds weer nieuwe maatregelen vanuit de overheid en de regels die Ipse de Bruggen hanteert, was het in ons geval best moeilijk en aftasten wat nu wel en niet mogelijk was. Tenslotte gaat het erom dat we de contactmomenten moeten beperken om het coronavirus onder controle te krijgen.
We hebben eerder dit jaar moeten besluiten om alleen de lessen voor de zelfstandige ruiters, die minimale begeleiding nodig hebben, op te starten. Hier waren we erg blij mee en we gingen ervan uit dat we dan rustig aan weer konden gaan uitbreiden met de rest van onze ruiters en deelnemers. Helaas liep het anders in de loop van het jaar. Het zag er steeds meer naar uit dat deze situatie wel eens langer kon gaan duren.
Afgelopen 14 december heeft minister Rutte ons weer toegesproken en kwam tot meer strengere maatregelen, omdat de besmettingscijfers blijven oplopen. Tot 19 januari is de maatregel het nog verder beperken van contacten om het virus te stoppen. Wat betreft de lessen hebben wij wederom onze werkwijze moeten aanpassen. Een belangrijke maatregel vanuit de overheid is dat binnensporten en groepslessen verboden zijn. Dit betekent dat onze ruiters buiten moeten rijden. Echter brengt het buitenrijden extra risico’s met zich mee in deze tijd van het jaar, zoals de slechtere weersomstandigheden en het vuurwerk dat op dit moment regelmatig wordt afgestoken in de buurt. Dit zijn voor ons redenen om te besluiten dat we nu ook moeten stoppen met de lessen voor de kleine groep ruiters die tot nu toe nog kwam rijden. Het is even niet anders, maar veiligheid staat bij ons voorop. We moeten met elkaar geduld hebben en hopen jullie aankomend jaar weer te verwelkomen.
Rest ons nog om jullie allemaal ondanks alles een hele fijne kerst te wensen en een heel fijn 2021!!
Blijf gezond, en tot volgend jaar!!
Lieve groeten van het manegeteam
Nelle-Marie, Martie, Tess, Priscilla, Ingrid en Olga
Update paardrijlessen (27-8-2020)
Beste vrijwilliger, ouders, begeleiders, ruiters en cliënten,
De tijd vliegt en de zomervakantie zit er alweer bijna op! Vanaf volgende week maandag, 31 augustus, gaan onze deuren weer beperkt open. Voor de zomervakantie hebben wij een zeer klein deel van de lessen kunnen hervatten. Wij zijn blij dat we een deel van jullie weer hebben kunnen verwelkomen, maar vinden het heel spijtig dat we nog niet iedereen konden ontvangen. Helaas hebben wij nog steeds te maken met de maatregelen, waaronder het volgen van de hygiëne maatregelen en het houden van 1,5 meter afstand.
We moeten nog steeds rekening houden met de kwetsbare van onze doelgroepen. Sommige van onze ruiters hebben meer ondersteuning en begeleiding nodig tijdens het paardrijden, waardoor het onmogelijk is om 1,5 meter afstand te houden. Ook zijn er ruiters die de hygiëne maatregelen niet in acht kunnen nemen. Hierdoor hebben wij moeten besluiten om na de zomersluiting alleen dezelfde ruiters te laten rijden die al zijn gestart. Op dit moment zullen we nog niet uitbreiden. De foyer blijft gesloten voor ouders, begeleiders en bezoekers. De manege is alleen toegankelijk voor ruiters die een afspraak hebben om te rijden.
De zelfstandige ruiters die zonder begeleiding rijden zijn ondertussen persoonlijk benaderd door onze instructrices en geïnformeerd over de regels die wij hanteren om dit weer mogelijk te maken. De lestijden zijn aangepast, zodat de lessen niet tegelijkertijd met de dagbesteding plaatsvinden.
Dit betekent helaas dat wij een groot aantal ruiters die niet zelfstandig rijden en die meer begeleiding en ondersteuning tijdens het rijden nodig hebben voorlopig nog moeten teleurstellen.
Wij realiseren ons dat dit een lastige boodschap is omdat de ruiters zo van het paardrijden genieten en wij al zo lang gesloten zijn. Ook wij zien onze ruiters het liefst allemaal weer te paard, maar dat kunnen we alleen waarmaken als alles weer veilig is.
Wij gaan ervan uit dat jullie begrip hebben voor de situatie. Mochten er naar aanleiding van deze brief toch nog vragen zijn dan zijn wij telefonisch bereikbaar op dinsdag en donderdag tussen 15.00 en 15.45 uur of bij voorkeur via de manege mail op: manege@ipsedebruggen.nl
Onze instructeurs zijn heel blij dat we in ieder geval met een kleine groep ruiters kunnen ontvangen. Wij houden jullie op de hoogte van de verdere ontwikkelingen en kijken uit naar het moment dat we iedereen weer mogen ontvangen.
Met vriendelijke groet,
Het manegeteam
Zomersluiting
21 augustus 2020: De zomersluiting is in volle gang. De begeleiders en cliënten van de dagbesteding zijn hard aan het werk om alle stallen, het tuig, de keuken en de foyer schoon te maken. De paarden genieten van een vakantie op een groot weiland in Stompwijk. Eind augustus komen ze weer terug naar de manege.
Het is een gek jaar geweest, waarin we door alle maatregelen maanden gesloten zijn geweest. Dit had niemand kunnen bedenken! Het was een stille tijd zonder alle cliënten van de dagbesteding, ruiters en vrijwilligers. Half juli zijn wij heel rustig begonnen met een aantal lessen voor alleen de zelfstandige ruiters die geen begeleiding nodig hebben tijdens het rijden. Het is helaas niet zo als vanouds, want jullie konden niet in de foyer kletsen, reden zonder ouders/begeleiders en konden niet met de paarden knuffelen. Ook konden een klein aantal cliënten van de dagbesteding weer komen werken. Het is super om jullie weer te verwelkomen en tegelijkertijd balen wij enorm dat wij een deel van jullie nog niet hebben kunnen ontvangen. Wij hopen dat het nieuwe seizoen weer nieuwe mogelijkheden met zich meebrengt.
Graag willen wij alle vrijwilligers, cliënten, ruiters, ouders en begeleiders bedanken voor al jullie geduld, begrip en betrokkenheid de afgelopen maanden. Op dit moment zijn wij bezig om te kijken welke mogelijkheden er zijn na de zomersluiting. Als er veranderingen zijn binnen de huidige situatie, dan zullen we jullie (persoonlijk) informeren. Hopelijk kunnen we de activiteiten geleidelijk uit blijven breiden. Uiteraard zullen we hierbij de richtlijnen moeten blijven volgen en het blijft nog onzeker hoe dit verloopt.
Protocol ruiters manege Craeyenburch
Wij zijn blij dat we de lessen gedeeltelijk weer kunnen opstarten (zie bericht hieronder). Wij vinden het belangrijk om de veiligheid en gezondheid zo goed mogelijk te faciliteren en hebben hiervoor een protocol. Hierbij zijn geen uitzonderingen mogelijk.
-
Bij binnenkomst wordt de temperatuur digitaal opgemeten (infrarood via het voorhoofd).
-
Desinfecteer je handen bij aankomst.
-
Kom alleen naar de manege als je les hebt.
-
Kom maximaal 5 minuten voor aanvang van je les naar de manege met hooguit 1 ouder of begeleider.
-
Wacht bij het hek dat wij bij de buitenrijbaan geplaatst hebben. Je wordt opgehaald door de instructrice of een vrijwilliger.
-
Ouders of begeleiders blijven achter het hek. Zij mogen niet mee naar binnen.
-
Blijf thuis als jij of iemand bij jou in huis verkouden is of griep klachten heeft.
-
Houd 1,5 meter afstand van elkaar.
-
De foyer en toiletten zijn gesloten. Ga thuis naar het toilet, voordat je gaat paardrijden. (Toiletgebruik is bij uitzondering mogelijk).
-
Tijdens het rijden draag je een eigen cap en handschoenen. Wanneer je geen eigen cap hebt, dan mag je een cap van de manege gebruiken. Hierbij moet er een haarnetje onder de cap worden gedragen. Deze hebben wij op voorraad.
-
Via de vaste looproutes gaan we naar het paard om op te stijgen bij het perron of in de buitenbak met behulp van het opstapblok. Zodra iedereen zit start de les.
-
Aan het einde van de les neemt de vrijwilliger het paard over om deze op stal te zetten. Verlaat na de les direct de manege via de aangegeven route om naar huis te gaan.
Update paardrijlessen - Voorzichtige start (6 juli 2020)
Naar aanleiding van de persconferentie op 24 juni zijn er verschillende versoepelingen aangekondigd. Wij zijn daar erg blij mee omdat er weer beperkte mogelijkheden zijn voor de paardrijlessen. Helaas hebben wij ook te maken met de maatregelen, waaronder het volgen van de hygiëne maatregelen en het houden van 1,5 meter afstand.
Op dit moment zijn we bezig met een plan om een gedeelte van de lessen te hervatten. We moeten hierbij rekening houden met de kwetsbare van onze doelgroepen. Sommige van onze ruiters hebben meer ondersteuning en begeleiding nodig tijdens het paardrijden, waardoor het onmogelijk is om 1,5 meter afstand te houden. Ook zijn er ruiters die de hygiëne maatregelen niet in acht kunnen nemen. Dit betekent dat wij deze ruiters nog niet kunnen laten starten met rijden.
Vanaf 6 juli zijn wij van start gegaan met de dagbesteding. Als dit goed gaat, dan starten wij op 13 juli met een groep ruiters die geheel zelfstandig kunnen rijden en zelfstandig op- en afstappen van het paard. Het gaat hierbij dus om de ruiters die met maximaal 1 begeleider op afstand naast het paard zelfstandig kunnen rijden. Dit doen wij omdat we dan de 1,5 meter kunnen waarborgen. Ook hebben wij op die manier een minimaal aantal vrijwilligers nodig.
De zelfstandige ruiters die zonder begeleiding rijden zijn ondertussen persoonlijk benaderd door onze instructrices en geïnformeerd over de regels die wij hanteren om dit weer mogelijk te maken. De lestijden zullen worden aangepast zodat de lessen niet tegelijkertijd met de dagbesteding plaatsvinden.
Dit betekent helaas dat wij een groot aantal ruiters die niet zelfstandig rijden en die meer begeleiding en ondersteuning tijdens het rijden nodig hebben voorlopig nog moeten teleurstellen.
Wij realiseren ons dat dit een lastige boodschap is omdat de ruiters zo van het paardrijden genieten en wij al zo lang gesloten zijn. Ook wij zien onze ruiters het liefst allemaal weer te paard, maar dat kunnen we alleen waarmaken als alles weer veilig is.
Wij gaan ervan uit dat jullie begrip hebben voor de situatie. Mochten er naar aanleiding van deze brief toch nog vragen zijn dan zijn wij telefonisch bereikbaar op dinsdag en donderdag tussen 15.00 en 15.45 uur of bij voorkeur via de manege mail op: manege@ipsedebruggen.nl
Onze instructeurs en vrijwilligers zijn heel blij dat we in ieder geval met een kleine groep ruiters weer kunnen opstarten. Wij houden jullie op de hoogte van de verdere ontwikkelingen en kijken uit naar het moment dat we iedereen weer mogen ontvangen.
Met vriendelijke groet,
Het manegeteam
Corona update - Manege Craeyenburch (2 juni 2020)
Allereerst hopen we dat het met jullie allemaal goed gaat. Met de paarden en met ons gaat alles goed. Het is wel erg stil en saai op de manege. We missen de ruiters, cliënten van de dagbesteding en onze vrijwilligers.
Helaas is buurtschap Craeyenburch nog steeds gesloten, wat ook betekend dat de manege nog gesloten is voor dagbesteding en alle activiteiten.
Wanneer we toestemming krijgen om op te starten zal dat stapsgewijs gebeuren en in eerste instantie zullen we gaan beginnen met kleine groepjes cliënten van de dagbesteding.
Pas wanneer de dagbesteding volledig draait en dit goed blijft gaan, verwachten wij de paardrijlessen, mennen en het huifbedrijden weer rustig op te kunnen starten. Wij volgen hierin de richtlijnen van Ipse de Bruggen. Wij vinden het ook erg jammer dat het niet eerder kan.
Wil je betrokken blijven bij de manege? Op Facebook kun je leuke filmpjes vinden van de paarden! Klik hier: Facebook Manege Craeyenburch
Tot die pas goed op jezelf en hopelijk tot snel.
Groetjes,
Het manegeteam
Aangepaste Manege Craeyenburch op Facebook!
Wil je nog meer nieuws, leuke filmpjes en foto's zien van de paarden en de manege? Aangepaste Manege Craeyenburch heeft nu ook een Facebookpagina! Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan snel op deze link: Facebook Manege Craeyenburch
Onder de deskundige leiding van onze instructeurs wordt bekeken wat voor de ruiter de beste en prettigste manier van paardrijden is. Onze vrijwilligers begeleiden de ruiters tijdens hun les. Soms zijn er meerdere vrijwilligers nodig om de ruiter te ondersteunen.
Een paardrijles duurt 45 minuten en er rijden maximaal vijf ruiters in een les. Dit doen we om het zo overzichtelijk en veilig mogelijk te houden. De ruiters worden ingedeeld naar niveau. Wij hebben een aantal faciliteiten zoals de tillift, een opstapperron, een opstapblok. Ook hebben we aangepaste zadels en teugels voor veilig en comfortabel zitten en rijden. In de lessen gebruiken we allerlei spelmateriaal als balken, pionnen, ballen en een basketnet. Hiermee stimuleren we spelenderwijs het evenwicht, de lichaamshouding, de oriëntatie en de concentratie. Dit alles gebeurt in een ongedwongen sfeer waarbij ontspanning, genieten en succes ervaringen voorop staan.
Voor het welzijn en het behoud van onze paarden hebben wij een maximaal gewicht voor onze ruiters ingesteld van 85 kg.
Voor het paardrijden hebben wij momenteel overdag en in de avonden nog enkele plekken vrij. Dus heb je altijd al willen paardrijden, vul dan het inschrijfformulier in. We hopen je snel op de manege te zien!
Wil je paardrijden? Schrijf je dan nu in: Inschrijfformulier paardrijden Aangepaste Manege Craeyenburch.
Voor deelnemers die niet of moeilijk kunnen paardrijden, is het huifbedrijden een rustgevende en ontspannen manier om contact te hebben met paarden.
Het huifbed is een aangepast rijtuig waar twee even grote pony’s naast elkaar lopen in een hele rustige gelijkmatige stap. Boven de pony’s is een zeil gespannen die net de ruggen van de paarden raken. Het zeil kan versteld worden door middel van riempjes om het hoger of lager boven de pony’s te hangen. De deelnemer ervaart de bewegingen van de pony’s op een prettige manier. De warmte en bewegingen hebben een masserende werking en kunnen een positieve invloed hebben op de bloedsomloop, spijsvertering en verhoogde spierspanning. Het huifbed wordt bestuurd door een gediplomeerd koetsier die hulp krijgt van vrijwilligers. Zij begeleiden de deelnemer vanuit hun rolstoel via de tillift op het huifbed. De duur van een rit is 25 minuten. Voor het welzijn en het behoud van onze paarden hebben wij een maximaal gewicht voor onze klant ingesteld van 100 kg.
De manege rijdt met een huifbed, waardoor er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn. Op dit moment is de wachtlijst gesloten en kunnen we geen nieuwe cliënten plaatsen.
Dagbesteding
Bij Aangepaste Manege Craeyenburch bieden wij mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid om te werken binnen de persoonlijke mogelijkheden. Cliënten verrichten verschillende werkzaamheden in een beschutte en bedrijvige omgeving. De werkzaamheden zijn zeer divers, zoals het uitmesten van de stallen, het bijvullen van hooi, de paarden voeren, de paarden buitenzetten en/of opzadelen. Daarnaast worden er ook andere leuke taken gedaan, bijvoorbeeld het poetsen van het tuig en onderhoudswerkzaamheden. Op dit moment wordt de dagbesteding uitgebreid met nieuwe activiteiten! Hierbij worden er leuke creatieve activiteiten ontwikkeld en gedaan, bijvoorbeeld het maken van kerstpakketten. Hierbij staat een gezellige, veilige en positieve sfeer voorop! De activiteiten van de dagbesteding worden aangeboden aan zowel intramurale, als externe cliënten.
Beschikbare plekken
Doelgroep
De doelgroep bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking die gericht graag werkzaamheden willen verrichten. Aangepaste Manege Craeyenburch heeft een aantal plekken beschikbaar voor cliënten. Hierbij is het volgende belangrijk. De cliënt:
- Heeft goede fysieke conditie.
- Kan zelfstandig eenvoudige tot matig moeilijke opdrachten begrijpen en uitvoeren. Hierbij kan je je minimaal 15 minuten focussen op een taak.
- Kan omgaan met materiaal, zoals scheppen, borstels, rieken, of wil dit leren.
- Kan gevaarlijke situaties herkennen in verband met de omgang met paarden en gebruik van materiaal.
- Kan in een kleine groep werken.
- Kan zelfstandig naar de WC.
- De mogelijkheid tot meebeleven is aanwezig.
- Het is mogelijk om een hele dag (9.00-16.00 uur) of dagdeel (9.00-12.00 uur of 13.00-16.00 uur) te werken.
Begeleiding
Cliënten worden op een volwassen manier begeleid, waarbij ze gestimuleerd worden in hun zelfstandigheid. De cliënten zullen regelmatig samenwerken en op elkaar zijn aangewezen. Hierbij krijgen zij eigen verantwoordelijkheden voor zowel de sfeer, als voor de werkzaamheden. Wij bieden een zinvolle dagbesteding en geen voorbereiding voor herintreding in de maatschappij.
Contact
Heb je zin om bij Aangepaste Manege Craeyenburch te werken? Stuur dan een e-mail met motivatie, aanmeldingsformulier en voorkeur van dagen naar het Aangepaste Manege Craeyenburch: manege@ipsedebruggen.nl. Bij vragen kunt u bellen naar: 088-9671380. Wij zullen contact met jou opnemen voor een intake. Bij een positieve kennismaking, zullen we gezamenlijk een proefperiode afspreken.
Lestijden en tarieven
De paardrijlessen vinden wekelijks plaats op een vast tijdstip. Het huifbedrijden vindt om de week plaats op een vast tijdstip. De kosten voor het paardrijden en het huifbedrijden dienen vooraf betaald te worden.
Tarieven
Per 1 januari 2020 zijn de tarieven voor paardrijden € 199,- per kwartaal en voor huifbedrijden € 130 euro per kwartaal.
Lestijden
Paardrijden | (45 minuten) | |
Maandag | 18.30 - 20.45 uur | |
Dinsdag | 14.45 - 17.00 uur 18.30 - 20.45 uur |
|
Woensdag | 13.45 - 17.00 uur | |
Donderdag | 10.00 - 12.15 uur 18.30 - 20.45 uur |
|
Vrijdag | 10.00 - 12.15 uur | |
Zaterdag | 10.00 - 12.30 uur |
Huifbedrijden | (25 minuten) | |
Maandag | ||
Dinsdag | 10.00 - 12.15 uur | |
Woensdag | 10.00 - 12.15 uur | |
Donderdag | 13.30 - 16.00 uur | |
Vrijdag |
Inschrijven
Zodra er zicht is op een plaats nemen wij contact met je op voor een intakegesprek. Daarna spreken we een gratis proefles af. Wanneer de proefles bevalt, kijken we naar een vaste plaatsing.
- Wil je paardrijden? Schrijf je dan nu in: Inschrijfformulier paardrijden Aangepaste Manege Craeyenburch.
- Wil je huifbedrijden? Schrijf je dan nu in: Inschrijfformulier huifbedrijden Aangepaste Manege Craeyenburch.
Proefjesdag
Elk jaar organiseert Manege Craeyenburch een proefjesdag voor de ruiters. Het is een feestelijke dag, waarbij ruiters aan hun familie, vrienden en publiek hun proefje laten zien. Dit kan een stapproef, drafproef en soms zelfs een galop proef zijn. Wil je weten wanneer de volgende proefjesdag is? Houdt dan de pagina 'Nieuws' in de gaten. Op dit moment is er nog geen datum bekend.
Huisregels
Aangepaste Manege Craeyenburch is een manege speciaal voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Veiligheid vinden wij erg belangrijk. Daarom gelden de volgende huisregels.
Medewerkers
De medewerkers van de manege houden van mensen en van paarden. De meeste van hen hebben een hippische opleiding, een opleiding bij de Federatie Paardrijden Gehandicapten (FPG) of dierverzorging. Soms in combinatie met een zorgopleiding.
Op enthousiaste wijze combineren zij hun liefde voor paarden en de begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking in hun werk.
Op dit moment zijn er geen openstaande vacatures voor betaalde functies.
Vrijwilligers
Onze medewerkers krijgen veel hulp van onze vaste groep van vrijwilligers. Bij de manege werkt een groep vaste vrijwilligers. Dankzij hun inzet kunnen wij wekelijks een groot aantal klanten laten genieten van het paardrijden en huifbedrijden. Zonder hun hulp is dit onmogelijk. Onze vrijwilligers zijn allemaal mensen die zich belangeloos inzetten en met veel enthousiasme en respect meehelpen tijdens de lessen en het huifbedrijden. Dit gebeurt altijd onder begeleiding van gediplomeerde instructeurs en gediplomeerde koetsiers. Zij laten ons weten het een zinvolle en leuke vrijetijdsbesteding te vinden, waar zij veel dankbaarheid en gezelligheid voor terug krijgen.
Lijkt het je ook leuk om vrijwilligerswerk te doen? Wij zijn op zoek naar mensen die 1 of meerdere dagdelen per week kunnen helpen met de paardrijlessen. Heeft u affiniteit met paarden, onze doelgroep en bent u minimaal 16 jaar oud? Kom dan eens praten over de mogelijkheden. U kunt vrijblijvend contact opnemen met de manege (088-9671380).
Stage
Op onze manege kun je stage lopen als je een zorgopleiding of hippische opleiding volgt. Ook zijn er mogelijkheden voor leerlingen van de opleiding dierenverzorging. Ben je geïnteresseerd om ons te versterken als stagiair(e)? Kijk op de website van Werken bij Ipse de Bruggen voor meer informaties over stages of neem contact op met Aangepaste Manege Craeyenburch.
Iren |
|
|
|
Doris |
|
Gletta |
Abby |
Geschiedenis
Als bekroning van het lustrumjaar van Stichting Craeyenburch 1994 werd besloten voor de bewoners een aangepaste manege te bouwen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie in dat jaar startte de fondsenwerfactie onder het motto “De Manege Spant de Kroon!” Het streefbedrag was 600.000 gulden.
Op 29 mei 1996 was het zover, de bouw van de manege kon beginnen. Na een welkomstwoord van de toenmalige directeur, de heer Ronald Oudshoorn, toog een enthousiast gezelschap naar de bouwgrond. Het grote moment was daar: wijlen burgemeester Schartman en een zestal bewoners kregen een bouwvakhelmen op waarna de eerste paal door hen werd geslagen!
De Nootdorpse Ondernemersvereniging nam indertijd het initiatief tot oprichting van de Vennootschap onder Firma “Initiatief Bouw Manege Craeyenburch”. Deze Vennootschap heeft de manege zonder winstoogmerk gebouwd.
Uiteindelijk werd op 17 april 1997 de aangepaste manege officieel geopend door mevrouw Leemhuis, toenmalig Commissaris van de Koningin. Een uniek project was gerealiseerd!
Bestuur Stichting Aangepaste Manege Craeyenburch
De heer W. van der Kooij (voorzitter), directeur Van der Kooij Vastgoed BV
De heer mr. ing. W.J.G. van de Camp, europarlementariër
De heer J.Bartelomij, initiatiefnemer manege en voormalig medewerker Ipse de Bruggen
Bestuur Stichting Vrienden Manege Craeyenburch
De heer W.A.Waayer (voorzitter), directeur aannemingsbedrijf Waaijer
De heer J.Bartelomij (secretaris/penningmeester), initiatiefnemer manege en voormalig medewerker Ipse de Bruggen
De stichting Vrienden Manege Craeyenburch is opgericht in 1997 met als doel aanvullende wensen die buiten de begroting van de manege vallen, mee te helpen realiseren. De vriendenstichting heeft sindsdien een buitenbak weten te realiseren, een opslagplaats voor stro en hooi en de aanschaf van nieuwe inventaris, zoals een landbouwtrekker en een 2e huifbed.
Ervaringen van vrijwilligers
Peter Hulst, vrijwilliger
‘Na de vakantie ga ik weer graag naar de manege toe. Ik besef dan hoe ik dit werk en de cliënten en de paarden heb gemist. Ik ben altijd blij dat ik weer terug ben. Via mijn dochter, die bij Ipse de Bruggen werkt, hoorde ik dat de manege vrijwilligers zocht. Toen ik kwam kijken, was ik gelijk verkocht. Ik vind het leuk om met paarden te werken en om flink aan te pakken. Beesten oordelen niet en dit werk houdt me wakker. De manege is ook prachtig. Ik vind het leuk om met cliënten bezig te zijn en hen te helpen bij het paardrijden. Ik had geen ervaring met de doelgroep, maar dat is geen enkel probleem. Ook het team is gezellig. Iedereen weet van aanpakken. Dus ja, ik heb mijn vrijwilligersbaan hier echt gevonden.’
Menke Vos, vrijwilliger
‘Ik vind het geweldig om mijn liefde voor paarden met de cliënten van Ipse de Bruggen te delen en te zien hoe vriendelijk cliënten en paarden op elkaar reageren. Mijn werkzaamheden bestaan uit het begeleiden van de cliënten bij het huifbedrijden, het poetsen en het optuigen van de paarden. Ook begeleid ik ruiter of paard bij de lessen. Vaak maken we nog even tijd om samen de paarden te aaien of de lange manen in te vlechten. Het is vooral heel gezellig vrijwilligerswerk, zeker voor een paardengek als ik. Vanaf dag 1 ben ik onder de indruk van de professionaliteit van de medewerkers en de klasse van de manege. Iedereen gaat heel zorgvuldig en liefdevol met de cliënten om. Het is er netjes en schoon, de paarden worden goed verzorgd en het materiaal is keurig onderhouden. Ook als vrijwilliger voel ik mij echt gewaardeerd. Regelmatig maak ik wat bijzonders mee. Laatst waren de koetsier en ik uit volle borst aan het zingen. ‘Vind je het mooi?’, vroegen we aan onze enthousiaste cliënt die altijd overal voor in is. Dit keer zei hij volmondig nee. Toen hebben we maar niet meer gezongen.’