De Brugspin

De Brugspin is een keramiek atelier waar mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking werken. Zij maken keramiek. Alle producten worden in de aangrenzende winkel verkocht.

Dagelijks zijn zo’n 8 deelnemers aan het werk. Ieder beschikt over een creatief en kunstzinnig talent. Onder professionele en deskundige begeleiding wordt er gewerkt aan de creatieve ontwikkeling. Dit wordt specifiek op het niveau van de deelnemer gedaan, waarbij de eigenheid, originaliteit en oorspronkelijkheid behouden dan wel bevorderd wordt.

Het is mogelijk werk in opdracht te laten maken. We gaan graag met je in overleg over de mogelijkheden. Ook vinden er regelmatig exposities plaats. Onder het kopje ‘Nieuws & Exposities' vind je de meest actuele informatie.

Naam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keramiek | Ipse de Bruggen

In het keramiekatelier worden gebruiksvoorwerpen en beelden gemaakt. De producten worden met de hand gevormd of gegoten en voorzien van diverse, vaak kleurrijke, glazuren. Het productieproces vraagt expertise en doorloopt verschillende fasen, waardoor vaak meerdere mensen aan één product kunnen werken.

Naam    Naam

 

 

 

 

 

Uit de Kunst | Ipse de Bruggen

Keramiek atelier de Brugspin deelt sinds 1 oktober 2016 haar pand met schilders atelier Uit de Kunst. 

Iedere deelnemer die daar werkt beschikt over een eigen stijl en werkwijze. In het schilderatelier wordt gewerkt aan het maken van tekeningen en schilderijen. Naast vrij werk, maken we ook werk in opdracht.

Om een indruk te krijgen van de diversiteit aan werken, staan hieronder enkele deelnemers uitgelicht:


Jacintha Brugman

De tekeningen en schilderijen van Jacintha Brugman zijn vaak vol van kleur en lijnenspel. Zij tekent graag mandala’s die ontstaan terwijl zij aan de slag gaat. Ook de piramides van Egypte en het theater zijn belangrijke onderwerpen in haar werk.

Eerst worden de grote vlakken opgezet die daarna weer vertakken in een steeds kleiner wordend mozaïek.

Naam


Mark Ridder

Het werk van Mark Ridder kenmerkt zich door veel lijnenspel. Zijn werk heeft een grafisch en architectonisch karakter. Zijn voorkeur gaat uit naar architectuur.

Inspiratie vindt hij in foto’s en tekeningen, maar hij werkt ook graag uit het hoofd. Zo ontstaan er pleinen, hoge bogen en bruggen, grootse kastelen en volgebouwde steden. Geen plek op het papier of doek blijft onbenut.

Naam


Jasper Gersen

Jasper Gersen beschikt hij over talent om heel precies waar te kunnen nemen en dit na te kunnen tekenen. Met trefzekere lijnen zet hij zijn werk op.Thema’s in zijn werk zijn: gebouwen, dieren en vooral de onderwaterwereld. Jasper duikt en de kleurrijke vissen en andere dieren die hij daar ziet inspireren hem voor nieuw werk.

Naam


Irene Damen

Irene Damen is vooral bekend van haar poppetjes en bloemen. De poppen en bloemen beschikken over eenzelfde vormentaal, maar ze zijn stuk voor stuk uniek.

Naast dit werk ontstaat er nu ook een andere beeldtaal in haar tekeningen en schilderijen:
Het zijn abstracte vlakverdelingen die het hele beeld vullen. De vormen doen aan vlaggen denken. In vrolijke kleuren en in alle vormen en maten vinden zij hun weg op het doek.
 

Naam


Kevin Ganzevles

Kevin Ganzevles laat zich inspireren door de dierenwereld. In boeken zoekt hij naar het geschikte dier om te vertalen in een schilderij of een keramisch beeld.

Zijn schilderwerk heeft een vlakverdeling in de achtergrond. De blauwe lucht wordt door een lijn gescheiden van de zee of het land. In de lucht vliegen vogels en vlinders. De zee zit vol met bijzondere vissen, haaien en schildpadden en op het land lopen allerlei wilde dieren. De dieren blijven altijd binnen deze vlakken: de vogels in de lucht en de vissen in de zee.

In zijn keramieken beelden beschikt Kevin over het talent om vanuit een platte afbeelding of schets de vertaalslag naar een ruimtelijk beeld te maken. De basis is meestal een bol van klei, waarna hij start met het vervormen en toevoegen, net zo lang tot goed is.

Naam Naam


Marian de Block

Voor Marian de Block zijn de natuur en de polder een belangrijke inspiratiebron. Onderwerpen die terugkeren zijn: de boerderij, koeien, bloemen en het polderlandschap.

Zij beschikt over een realistische stijl. De kleuren worden gemengd en met kleine toetsen laag over laag aangebracht. Door middel van schaduwen en kleurverloop creëert zij diepte in haar werk.

 Naam Naam

Kuntwerken bij bibliotheek Ter Aar
Ter Aar - tot vrijdag 1 december

In de bibliotheek van Ter Aar is de vitrinekast deze maanden gevuld met keramiek. Deze kunstwerken zijn gemaakt door de cliënten van keramiekatelier de Brugspin, die erg trots op hun werk. De bibliotheekbezoekers reageren enthousiast op de voorwerpen met hun vrolijke kleuren. Deze mini expositie is te zien tot 1 december 2017.

Bibliotheek ter aar.jpg

Expositie | Project ‘Een Kleurrijk Lint’
Nieuwkoop- mei tot oktober 2016

Met drie panelen gemaakt door Jasper Gersen, Marijke Verkerk en Linda Oosterlaken, doen wij mee aan het project ‘Een kleurrijk lint’.

Naam

Deze panelen zijn, samen met die van anderen, geplaatst in de Ringsloot in het centrum van Nieuwkoop. Zo is een kleurrijk lint vanw erken ontstaan. Het project is van mei tot oktober 2016 te bezichtigen en is vrij toegankelijk.

Naam

Naam

Naam


Publicatie dichtbundel ‘Dag taart op de Tafel’

In oktober 2014 vond de dichtwedstrijd ‘Het Andere Gedicht’ van Stichting Special Arts plaats. Een prachtige dichtbundel is verschenen met 156 gedichten gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking. Drie gedichten in deze publicatie zijn gemaakt door deelnemers van De Brugspin.

U kunt deze dichtbundel hier bestellen:
http://www.specialarts.nl/335566/boeken/dichtbundel-dag-taart-op-de-tafel.html

Naam


Poëziekaarten ‘De Mens Verbindt’

Naar aanleiding van het kunstproject ‘De Mens Verbindt’ zijn er vijf gedichten ontstaan die horen bij de beelden die voor landgoed Ursula staan. De gedichten zijn geschreven door enkele deelnemers van De Brugspin en Uit de Kunst.
Tijdens de opening van de beeldengroep zijn deze gedichten voorgedragen.

Nu hebben we prachtige poëziekaarten laten drukken en zijn ze te koop bij ons in de winkel!

Naam


Kunstproject ‘De Mens Verbindt’
Nieuwveen | 11 juni 2013 - heden

Voor de entree van landgoed Ursula in Nieuwveen prijkt sinds juni 2013 een kleurrijke beeldengroep. Het is het resultaat van kunstproject ‘De mens verbindt’: een samenwerking tussen de gemeente Nieuwkoop en de zorginstelling Ipse de Bruggen.

Deelnemers van atelier Uit de Kunst en De Brugspin hebben samen met beeldend kunstenaars Norman Trapman en Florentine Haak deze keramieken beeldengroep ontwikkeld. In totaal zijn het zeven mensfiguren. Vijf staan op een bank voor de entree van landgoed Ursula, één bevindt zich vlak naast de Kattenbrug voordat u Nieuwveen in rijdt en de laatste bevindt zich op het plein van landgoed Ursula. De mens verbindt.

Naam


Top