Elke zondag koken op de woning van Esther

02-07-2019 |

De 51-jarige Esther woont al van kleins af aan op het landgoed in Nieuwveen. Haar ouders en zussen komen regelmatig langs. Al zeker vijf jaar geleden hebben de moeder en zussen van Esther, samen met twee anderen, een kookpoule opgezet. Nu wordt er iedere zondag door een van hen op de woning gekookt. Een mooi initiatief dat de betrokkenheid en band tussen bewoners, begeleiders en familieleden vergroot. Ingrid, zus van Esther, vertelt.
 
“Op Den 3 wonen tien bewoners met een laag niveau, zij hebben een ontwikkeling tussen de 0 en 2 jaar. De geuren die vrij komen tijdens het koken, dat doet wat met de bewoners. “Het gaat om de symboliek van het koken, het is eigenlijk een ritueel. Het is niet alleen het eten, maar ook het voorbereiden daarvan. Als je begint met koken kijken sommige bewoners graag even mee wat er allemaal gebeurt. Ze horen geluiden, bijvoorbeeld van het snijden van groenten en ruiken hetgeen er op het vuur staat. Ook voegt het koken iets toe aan de huiselijke sfeer. In ‘normale’ huishoudens wordt tenslotte ook gekookt, wordt er geholpen waar dat kan en is het uiteindelijk met elkaar genieten.
 
Zoetige gerechten
Voordat er gekookt kan worden, moet ik natuurlijk eerst een keuze maken in wát ik wil gaan koken. Hoewel er altijd één bewoner is die vaak vraagt: ‘Nasi?’, wissel ik de gerechten altijd af. Ik weet inmiddels dat de bewoners genieten van zoetige gerechten, zoals hutspot met stukjes appel, en de exotische kruiden meestal niet zo’n succes vinden. Via de receptencatalogus op ah.nl zoek ik elke keer weer een lekker recept uit. Daarbij vind ik het belangrijk dat groente een onderdeel van het gerecht is.

In de blender
De boodschappen haal ik zelf. Ik krijg een budget mee waarvan ik boodschappen kan doen en dat gaat altijd goed, zelfs met een lekker toetje (het is tenslotte zondag). En als ik dan klaar ben met koken, kan iedereen bijna aan tafel. Bijna, want het gerecht moet voor de meeste cliënten eerst in de blender. Dat was aan het begin wel wennen, want het ziet er daarna niet meer zo smakelijk uit. Erg vind ik het uiteraard niet. Als de bewoners er maar lekker van genieten!
 
Steentje bijdragen
Het mooie aan het vrijwilligerswerk is dat je iets terug kunt doen, dat je je steentje bij kunt dragen. Je gaat én op bezoek bij je zus, waar ik meestal nog even mee ga wandelen, én je leert haar medebewoners en begeleiders beter kennen. Ik ben echt dankbaar dat ik dit mag doen op de woning van mijn zus. Daarnaast vind ik het ook fijn dat als er wordt gekookt, de begeleiding net iets meer tijd heeft voor de bewoners. Naast het koken dek ik ook de tafel en laat ik alles weer schoon en opgeruimd achter."
 
Ingrid kookt op woning Esther_magazine 2019
Terug naar het overzicht
Top