Ronald en Wouter over doodgaan en rouw

07-11-2019 |

10 oktober 2019 ging www.allesoverdedood.nl live: een website over doodgaan en rouw voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Ronald van der Poel en Wouter van Hoogdalem wonen bij Ipse de Bruggen en dachten over dit toch lastige onderwerp mee.

Ronald had vrij recent te maken met de dood, toen zijn stiefmoeder overleed. Voor Wouter is het al wat langer geleden; in 2010 overleed zijn moeder. Zij hebben elkaar in die periodes gesteund. Voor hen, zo blijkt al snel, is praten over de dood en rouw, niet ingewikkeld. Hun input was heel belangrijk voor LZO en Ipse de Bruggen, en zij hebben op hun beurt ook veel geleerd in de focusgroep.

Zo was Ronald vooral heel boos toen zijn moeder overleed: ‘Waarom mocht ze niet ouder worden? Waarom mag ze er nu niet meer zijn? Ik was woedend en besloot om tijdens de begrafenis even naar buiten te gaan, tot de woede een beetje was gezakt. Dat vond ik toen raar, maar ik heb nu geleerd dat eigenlijk alle gedrag goed is. Woede is goed, praten is goed, verdriet is goed…’

Wouter is het helemaal met Ronald eens. Hij liet Ronald in die lastige periode niet in de steek. ‘Ik klopte bij hem op de deur toen ik zag wat de dood van zijn stiefmoeder voor hem betekende. We hebben veel gepraat en soms was er alleen een schouderklopje. De dood van mijn moeder is langer geleden, maar komt nog regelmatig naar boven. Het zit toch in je hart, hè. Daarom begrijpen Ronald en ik elkaar ook zo goed. Hoe het is als iemand die je dierbaar is dood gaat. Daarover hebben we in de focusgroep verteld en daar waren Corry (projectleider vanuit Ipse de Bruggen, red.) en Marleen (projectleider van Stichting Leer Zelf Online, red) blij mee. Die informatie is allemaal in de website verwerkt.

'Of we tips hebben voor medebewoners? Ik zou zeggen; altijd vragen of je kunt helpen. Dat is fijn, dat heb ik zelf ook meegemaakt, ‘aldus Wouter. ‘En we hebben nu die website. Daar kunnen bewoners op kijken, alleen, met hun ouders of met begeleiders.’  

 
www.allesoverdedood.nl is een samenwerking tussen Ipse de Bruggen en Stichting Leer Zelf Online.
 
Ronald en Wouter_allesoverdedood.nl
 
Op de foto: Corry Baak, Ronald van der Poel en Wouter van Hoogdalum
Terug naar het overzicht
Top