Kate (4) kan nu met haar ogen zeggen wat ze wil

08-12-2017 | Organisatie

Kate (4) kan nu met haar ogen zeggen wat ze wil | Ipse de Bruggen

Een spelletje spelen, of duidelijk maken dat je iets wilt eten. Voor kinderen met een meervoudige handicap kan dat lastig zijn. Kinderdienstencentrum Zonnehof in Vlaardingen heeft een computer die ze kunnen besturen met hun ogen.

Kate (4) hoeft slechts heel even maar haar ogen op de Kojo te richten, zoals de oogbesturingscomputer officieel heet. Die heeft haar blik snel herkend en daardoor zorgt Kate er in het spelletje voor dat er een taart op een foto van haar begeleidster terechtkomt. Ze moet erom lachen.

Kate heeft zowel een lichamelijke als verstandelijke handicap. Ze is motorisch beperkt en heeft veel onrust in haar lijf. Vanwege die bewegingen lukt het niet om met haar vingers gericht iets aan te wijzen, maar met haar ogen naar iets kijken kan ze wel.

Spelen
Dat maakt de computer, ontwikkeld door het bedrijf rdgKompagne, zo belangrijk voor haar en andere meervoudig gehandicapte cliënten van kinderdienstencentrum het Zonnehof van Ipse de Bruggen. ,,Kinderen doen veel vaardigheden op door te spelen'', legt logopediste Esther Rhijnsburger uit. Wanneer een kind bijvoorbeeld met een bal speelt, horen ze ondertussen hun moeder tegelijkertijd 'daar komt de bal' zeggen. Op deze manier leren ze de taal.

Maar meervoudig gehandicapte kinderen hebben zulke mogelijkheden om te spelen lang niet altijd. Met de computer kunnen ze dat wél. Er zitten allerlei niveaus op. Het begint met beelden en geluiden, die zich aanpassen zodra er iemand naar kijkt. Bij moeilijkere niveaus kunnen kinderen met hun ogen bijvoorbeeld een ei laten uitkomen.

Communicatie
Spelletjes spelen is stap één, maar de kinderen kunnen ook daadwerkelijk communiceren via het apparaat. Zodra ze de computer met hun ogen kunnen besturen, kunnen ze aanwijzen of ze bijvoorbeeld iets willen eten of drinken. En dat is belangrijk, want het geeft een kind eigenheid. ,,Als iemand geleerd heeft om gericht te kijken, kan hij straks ook in het echt kiezen tussen een rode of blauwe trui.''

Voor de logopedistes is de Kojo eveneens een handig hulpmiddel om iemands niveau te bepalen. ,,Bij een andere cliënte kwamen we erachter dat ze meer begrijpt dan we dachten'', zegt collega-logopedist Marjo Kornman. ,,Ze kan zelfs memory spelen.'' Daardoor weten de logopedistes nu beter wat ze haar kunnen aanbieden en kunnen ze haar wereld vergroten. Want: ,,Wanneer kinderen een beperking hebben, wil dat niet zeggen dat ze altijd op hetzelfde niveau blijven. Ook zij kunnen veel leren.''

Donateurs
De computer kostte 10.000 euro en moest worden gesponsord door Fonds NutsOhra - Klein Geluk, Stichting Vrienden van Ipse de Bruggen en basisschool IKC VanKampen. Ipse de Bruggen hoopt op meer donateurs, zodat ook andere kinderdienstencentra een computer kunnen aanschaffen. Nu staan alleen in Naaldwijk twee vergelijkbare exemplaren. Rhijnsburger: ,,Eigenlijk gun ik elk kind zo'n computer thuis.''

 

Dit artikel van Suzanne Eijgenraam verscheen 30 november in het Algemeen Dagblad

Terug naar het nieuwsoverzicht

"In het begin kende ik niemand, nu ken ik iedereen. Daar word ik vrolijk van."

Gino Pietersz, medewerker bediening en keuken bij De Smulhoeve | Ipse de Bruggen

- Gino Pietersz, medewerker bediening en keuken bij De Smulhoeve

Heb je een vraag?

Stel je vraag online of bel
(0800) 99 88 777

Top