Stemmen is voor iedereen

08-02-2018 | Organisatie

Stemmen is voor iedereen | Ipse de Bruggen

Het is een hele drukte in de zaal. ProDemos en Stichting Leerzelfonline geven cliënten van Ipse de Bruggen uitleg over de rol van de gemeenteraad en tips hoe ze hun stem kunnen bepalen. Tijdens de workshop op 8 februari leren de cliënten via de leermodule hoewerktstemmen.nl hoe je voorbereid op 21 maart naar het stemhokje gaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. De cliënten zijn best een beetje gespannen.

‘Ik word altijd zenuwachtig van de rij’, begint Wouter bij de vraag of hij stemmen moeilijk vindt. ‘En ik vind het stembiljet onduidelijk en ook zo groot’. Om het voor de cliënten minder spannend te maken oefenen zij daarom het stemmen via de nieuwe online module en gaan ze proefstemmen in een heus stemhokje. In de online module worden moeilijke woorden op een eenvoudige manier uitgelegd. De teksten worden voorgelezen zodat cliënten van bijvoorbeeld Ipse de Bruggen en mensen die niet kunnen lezen of schrijven, ook gebruik kunnen maken van de module. 

Kelly vindt de vragen op de gewone stemwijzer vaak heel lastig. ‘Dan vraag ik of mijn moeder mij helpt.’ ProDemos ontwikkelde het programma ‘Stem jij ook?’ speciaal  mensen voor mensen met een licht verstandelijke beperking zoals Kelly. Met een aangepaste verkiezingskrant en de website stemjijook.nu organiseert ProDemos in samenwerking met lokale maatschappelijke organisaties zo’n veertig bijeenkomsten in het land. Op deze manier worden mensen met een lichte verstandelijke beperking wegwijs gemaakt in het stembureau en uitleg hoe je kiest uit alle informatie van de verschillende partijen.

Enthousiast over de leermodules

Ipse de Bruggen gaat met haar cliënten aan de slag met ‘Stem jij ook?’’ en ‘Hoewerktstemmen.nl’ om voor hen de voorspelbaarheid van het stemproces te vergroten. De begeleiders ondersteunen hen waar nodig. ‘Ieder mens boven de 18 jaar heeft stemrecht,’ vertelt Corry Baak, zorgcoach. ‘Maar voor onze cliënten is dat niet altijd eenvoudig. Daarom zijn we enthousiast over de leermodules. Zo kunnen onze cliënten met de ondersteuning die zij nodig hebben een eigen keuze maken. Dat past binnen de visie van Ipse de Bruggen. Cliënten zoveel als mogelijk de regie laten nemen.’ De cliënten reageerden na de workshop heel positief. ‘Ik heb veel geleerd vandaag. Nu weet ik wat ik moet doen in het stemhokje’, aldus Cherisse.

Terug naar het nieuwsoverzicht

"We zetten onze cliënten daadwerkelijk centraal: in ons denken, in ons handelen en in onze manier van (samen)werken"

Jan van Hoek, voorzitter Raad van Bestuur | Ipse de Bruggen

- Jan van Hoek, voorzitter Raad van Bestuur

Heb je een vraag?

Stel je vraag online of bel
(0800) 99 88 777

Top