Opening ‘De Haven’

19-04-2016 | Organisatie

Opening ‘De Haven’ | Ipse de Bruggen

Wat een feest bij de opening van De Haven!

Met een grote zwaai werd een Romeinse kruik tegen de romp van een digitale versie van het Zwammerdam schip gegooid. Daarmee was de opening van De Haven Nigrum Pullum een feit. Een opening verdeeld over twee momenten. Tijdens het ochtendprogramma opende Rik Janssen, gedeputeerde van de Provincie Zuid Holland het bijzondere ontmoetingscentrum. ’s Middags deed Kees van Velzen, wethouder gemeente Alphen aan den Rijn, samen met Span en Douc, hetzelfde ritueel in de overvolle Haven met cliënten, medewerkers, dorpsbewoners van Zwammerdam en vele andere geïnteresseerden.

De verschillende sprekers tijdens de opening benadrukte hoe belangrijk De Haven is voor Zwammerdam. Een verbindende factor binnen de dorpsgemeenschap. Daarnaast noemde Rik Janssen archeologie een onderdeel van het leven, als dat toegankelijk is  voor iedereen.’’ Wat weten we van onze toekomst, als we het verleden niet eens weten". Cliënt Jasper Duinisveld leert daarom bij het educatief centrum van alles over de geschiedenis van de Romeinse tijd en de opgravingen bij De Haven. Hij vertelde tijdens de opening spontaan  zijn eigen verhaal over de boten en gaf het publiek ook  uitleg over een Romeinse massage. 

Speciale gast
Als speciale gast was Maarten de Weerd aanwezig. Maarten was 40 jaar geleden ook bij de opgraving van de wereldberoemde Zwammerdamschepen en zag nu met eigen ogen wat dat na al die jaren teweeg brengt in De Haven in Zwammerdam. Een presentatie van de Time Travel app liet  zien hoe landgoed Hooge Burch eruit zag in de Romeinse tijd. Met deze app kun je in 3D switchen tussen heden en verleden. Deze app is vanaf nu te downloaden.

Schip op ware grootte
Bij binnenkomst van De Haven waan je je in het verleden van Zwammerdam in de Romeinse tijd. Op de vloer ligt de Zwammerdam 6 op ware grootte. In  de grote expositieruimte is informatie te vinden over het castellum Nigrum Pullum wat zich op de huidige plek van Hooge Burch bevond. In de inpandige winkel kunnen bezoekers Limes-handdoeken, Limes-bier, limes- koekjes en allerlei andere Limesverwante artikelen kopen die veelal gemaakt zijn door cliënten in de dagbesteding. In het sfeervolle  restaurant met terras kun je koffie met appeltaart eten, ambachtelijk gemaakt en geserveerd door cliënten van Ipse de Bruggen.

Europese erfgoedprijs
Vanuit de Nederlandse Limessamenwerking is het Grand Café de Haven voorgedragen voor de Europese Erfgoedprijs. Begin september wordt deze prijs jaarlijks uitgereikt aan een aantal organisaties die unieke wijze het Europese Culturele  Erfgoed behouden.Reden genoeg om een mooi feestje te maken van de opening. Er was voor iedereen een hapje en drankje. Ook was het mogelijk om mee te gaan met de verschillende rondleidingen in De Haven en op het terrein. Een mooie afsluiting van een bijzonder project waarbij  zorg en cultureel erfgoed samenkomen.

Terug naar het nieuwsoverzicht
Top