Meer weten?
of bel naar 0800 99 88 777
Je hebt het recht om mee te praten over jouw zorg bij Ipse de Bruggen. Dit hoort bij een goed leven. Meepraten en meebeslissen noem je ook wel medezeggenschap.
of bel naar 0800 99 88 777
Wij vinden het fijn om te horen wat jij ergens van vindt. Zonder advies en de mening van jou kunnen we geen goede zorg leveren. Daarom hebben we bijvoorbeeld cliëntenraden en het huiskameroverleg. Jij, de mensen uit jouw groep en de mensen die belangrijk voor je zijn, kunnen vertellen wat jullie belangrijk vinden.
We noemen dit medezeggenschap.
Medezeggenschap moet ook van de wet. Die wet heet Wet Medezeggenschap voor Cliënten in Zorginstellingen. In het kort: WMCZ. De WMCZ bestaat sinds 1 juli 2020. Daarvoor was er een andere wet en die leek er erg op. Op veel locaties werken we daardoor al lang met dingen zoals een lokale cliëntenraad of een huiskameroverleg.
Er zijn twee soorten medezeggenschap:
Dit betekent dat cliënten mee kunnen beslissen en dat hier bijvoorbeeld speciale cliëntenraden voor zijn. Dit noemen we ook wel ‘formele medezeggenschap’.
Heb je een mening over de inrichting? Of over de huisregels? Vertel het ons. In de lokale cliëntenraad kunnen jij, de mensen uit jouw groep en jouw ouder(s) of wettelijk vertegenwoordiger zeggen wat je vindt.
Ook als je niet in zo’n raad zit, mag je zeggen wat je vindt. Dat heet inspraak. Je hebt recht op inspraak. Het gaat dan bijvoorbeeld over de inrichting van de woonkamer, het eten en de activiteiten. Ipse de Bruggen moet dit goed regelen.
Je kunt bijvoorbeeld met elkaar overleggen tijdens een huiskameroverleg of een bewonersoverleg. Je doet dit gewoon met elkaar in je groep. Alleen als het nodig is,komt een coach of iemand die belangrijk voor je is helpen.
Dit noemen we ook wel ‘informele medezeggenschap’.
Ipse de Bruggen wil dat de medezeggenschap goed geregeld is. De afspraken over hoe Ipse de Bruggen en cliëntenraden samenwerken, schrijven we op in het medezeggenschapsreglement.
In dit reglement staan afspraken over bijvoorbeeld:
- Wie zitten in de raad?
- Hoe kan je lid kan worden van de raad?
- Hoe lang blijf je lid van de raad?
- Welke taken heeft de raad?
- En hoe krijgt de raad begrijpelijke informatie?
Lees in het reglement cliëntenraden hoe het is geregeld bij Ipse de Bruggen.
Heb je vragen voor de Centrale Cliëntenraad? Dan kun je bellen met Mirelke Spee, de ambtelijk secretaris van de CCR. Zij is bereikbaar op dinsdag, donderdag en vrijdag op telefoon 06 - 51 31 09 60 en via e-mail ccr@ipsedebruggen.nl.
Voor vragen over medezeggenschap en inspraak kun je terecht bij de coaches cliëntmedezeggenschap.