Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
praatplaat positief leef- en werkklimaat

Positief leef- en werkklimaat

Meer weten?

Heb je een vraag? Vul vrijblijvend het contactformulier in

of bel naar 0800 99 88 777

Het positief leef- en werkklimaat is de wijze waarop we ons Manifest in praktijk brengen. In een positief leef- en werkklimaat voorzien we in de basisbehoeften die voor ieder mens hetzelfde zijn: autonomie, competentie en verbondenheid.

Een positief leefklimaat betekent dat jij je thuis voelt met de anderen op de groep (verbondenheid). Dat je wordt gehoord en gezien, dat je jezelf mag zijn (autonomie), dat je je veilig en fijn voelt en kansen krijgt om je te ontwikkelen (competentie). Dit is de basis voor een goed leven.

Een positief werkklimaat betekent dat je als medewerker een veilige, gezonde en uitdagende werkplek hebt. Waar je keuzes kan maken (autonomie), waar je je gesteund voelt, je kwaliteiten kan inzetten en ontwikkelen (competentie) en waar je prettig samenwerkt (verbondenheid). Dat is de basis voor een goede werkplek.

In een positief leefklimaat krijgen cliënten passende, professionele zorg en ondersteuning. Begeleiders zoeken hierin elke dag naar de juiste balans. Samen met alle collega’s en het sociale netwerk. Dit kan niet zonder een positief werkklimaat. Het leefklimaat en werkklimaat zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Iedereen draagt bij aan een positief leef- en werkklimaat. Samen, in verbinding met elkaar. Iedereen heeft het gevoel: ‘ik hoor erbij” (verbondenheid) Dat geldt voor zowel cliënt, medewerker als voor directe naasten. Je luistert naar elkaar en je mening wordt gewaardeerd. 

Animatie leefklimaat Wonen

Achtergrondinformatie

Peer van der Helm (Lector Hogeschool Leiden) doet al jarenlang onderzoek naar het leef-werkklimaat in verschillende instellingen. Wij werken met de Hogeschool Leiden samen en maken gebruik van hun kennis. 

Podcast, visie leef- werkklimaat in praktijk

Wetenschappelijk onderzoek

We passen positief leef- en werkklimaat toe en doen ook wetenschappelijk onderzoek.  Meer informatie hierover vind je hier.