Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Badkamer

Fysieke omgeving

Leefruimtes voor mensen met een beperking en zeer moeilijk verstaanbaar gedrag kunnen gericht zijn op controle en veiligheid. Dit om iemand met een zeer intensieve zorgvraag te beschermen tegen zichzelf. Bij het inrichten van de leefruimte komt de focus zo te liggen op zo min mogelijk prikkels. Het resultaat is vaak een kale inrichting met spullen die stevig en molest proof zijn, er is gebrek aan persoonlijke sfeer.

Inzetten van Architecten en Designers

Wij zijn ervan overtuigd dat dit ander kan en we willen hier meer kennis en ervaring mee op doen, voor onze cliënten en voor de sector. Wij zijn daarom het project fysieke omgeving gestart. In een periode van vier jaar transformeren we kamers van kwetsbare cliënten met ernstige gedragsproblematiek. We doen dit door een combinatie van het inzetten van onze inhoudelijk deskundige, ouders en verwanten, team en de cliënt in samenwerking met architecten en designers. Die laatste groep om nieuwe ogen en ideeën toe te laten in de casuïstiek. Op deze manier krijgen we een unieke op maat gemaakte ruimte die aansluit bij de behoefte van de cliënt.

Wetenschappelijk onderzoek

Het wetenschappelijk onderzoekstraject ‘Fysieke Leefomgeving’ van Ipse de Bruggen moet een bijdrage gaan leveren aan de kennis over de inrichting en effecten van veranderingen van de fysieke omgeving op cliënten met een verstandelijke beperking en hun begeleiders in de langdurige zorg. Dit onderzoekstraject bestaat uit verschillende individuele onderzoeken die in samenwerking met diverse partners zijn/worden uitgevoerd.

Meer informatie? 

Voor vragen of meer informatie stuur een bericht naar fysieke.omgeving@ipsedebruggen.nl 

Links

Bed in hout
Fysieke omgeving: een bed in de omgeving van hout