Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
moeder Jolanda met haar dochter Kirsten
Verhaal - 25 oktober 2023

'Dagbesteding Willem Felsoord vergroot de leefwereld van mijn dochter en stimuleert haar om zich verder te ontwikkelen’

Kirsten (28 jaar) en Nelke (31 jaar) gaan beiden naar dagactiviteitencentrum Willem Felsoord in Delft. Bij deze dagbesteding draait alles om beleving en vooral zinvol bezig zijn. Mensen die hier naar de dagbesteding gaan, worden ondersteund om zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven te voeren.

In dit interview vertellen Jolanda - de moeder van Kirsten - en Anky – de moeder van Nelke - wat dagbesteding Willem Felsoord voor hun dochters en henzelf betekent.

Dagactiviteitencentrum werkt met een hecht team met vaste begeleiders
“Nelke gaat sinds haar zeventiende naar de dagbesteding van Willem Felsoord. Ze is ernstig meervoudig beperkt en rolstoelgebonden. Ze heeft het niveau van een baby en communiceert met haar blikrichting, iets pakken en bevestigend reageren met geluiden of wegkijken als ze het niet wil.”

Om Nelke enigzins regie over haar leven te laten houden, heeft ze een vaste en bekende structuur nodig waardoor ze kan inspelen op wat er komen gaat en kan meedoen met wat er van haar verwacht wordt. Daarnaast is het belangrijk dat de mensen om haar heen goed naar haar kleine signalen kijken. Bij dagbesteding Willem Felsoord werkt al jaren een vaste hechte groep van begeleiders. Er werken drie begeleiders op twee groepen en vaak is daar nog een stagiaire bij aanwezig. “De meeste begeleiders bij Willem Felsoord kunnen haar goed lezen waardoor ze zich gezien en gehoord voelt”, aldus Anky.

Kirsten functioneert ongeveer op het niveau van een peuter. Ze kan praten alleen doet ze dat niet altijd. Ze heeft behoefte aan structuur en rust. Ze is gevoelig voor prikkels. Als het te lang druk is, trekt ze zich terug. Jolanda: “Kirsten is goed leesbaar, maar je moet het wel zien. Het is een vaardigheid en een uitdaging voor begeleiders om haar te helpen met ontwikkelen. Bij Willem Felsoord lukt dat.”

Nelke (31 jaar); dochter van Anky

Verschillende niveaus binnen één dagbesteding
Het niveau bij Willem Felsoord is verschillend. Nelke zit in de belevingsgroep 'Shuttle', waar ze verschillende houdingen aangeboden krijgt om alert en bewegelijk te blijven. Ze heeft diverse hulpmiddelen, zoals een statafel en een looptrainer. “Dat de begeleiders haar zoveel variaties in houdingen aanbieden, omdat ze dat belang zien, vind ik waardevol.” Ook als Nelke niet lekker in haar vel zit, blijven de begeleiders zoeken net zo lang totdat zij zich weer aangenaam voelt.”

Moeder Jolanda: “Kirsten zit in de groep ‘Vliegers’. Op deze groep is een grote tafel waar ze samen aan zitten. Ze doen aan tafel zowel hun eigen ding als gezamenlijke activiteiten. Op deze manier is er in de groep een mooie balans tussen eigen spel en samenspel. Kirsten leert hierdoor samenwerken en ook geduldig zijn.”

Stimulering van de ontwikkeling; hoe klein dat extra stapje ook is
Nelke heeft bij Willem Felsoord geleerd om naar ander soort muziek te luisteren dan alleen maar naar haar eigen voorkeur. Thuis accepteert ze dat nauwelijks. Ook kan ze op goede momenten genieten van de reuring op de groep en groepsgenoten. De dagbesteding vergroot haar leefwereld.

Kirsten komt door dagbesteding meer tot haar recht in de wereld. “Ze leert hier samenwerken en wordt gestimuleerd in haar communicatie en het afstemmen op zowel haar eigen behoeften als die van een ander. Kirsten is gegroeid in haar ontwikkeling door buitenshuis te zijn. De beleving en andere prikkels krijgen dan thuis is waardevol.”

Genieten van activiteiten doen
Beiden genieten van activiteiten zoals gymnastiek en wandelen. Eén keer in de week gaan ze naar de grote gymzaal in het midden van de dagbesteding. Nelke kan daar in de grote schommel liggen en Kirsten beweegt daar tijdens bijvoorbeeld een balspel.

Ook wandelen ze vaak. Anky vult aan: “De tuin hier is super en zodra je een stap buiten zet, sta je gelijk midden in de natuur.”

Het belang van dat ouders elkaar steunen
Jolanda en Anky zitten in de locatie Cliëntenraad (LCR). Deze raad bespreekt samen met de zorgmanager onderwerpen die belangrijk zijn voor een locatie. Jolanda en Anky beseffen het belang van ouders die elkaar steunen. ”Zo willen wij bijvoorbeeld ouders meegeven zich voor te bereiden als ze besluiten dat hun kind naar Willem Felsoord gaat. Het kan namelijk even schrikken zijn omdat er ook oudere cliënten in de groep zitten terwijl jouw kind nog een stuk jonger is. Uiteindelijk zul je merken dat ze wel bij elkaar passen.” Om dezelfde reden hebben Jolanda en Anky aangegeven bij de manager van Willem Felsoord dat ze graag bij de eerste kennismakingsgesprekken aan willen sluiten. Aan medeouders worden andere vragen gesteld als aan de manager of begeleiders.

Dagbesteding Willem Felsoord een logische Keuze
Voor Jolanda was het een logische keuze om Kirsten naar Willem Felsoord te laten gaan. "Tot op de dag van vandaag heb ik geen spijt gehad van deze keuze. Ik ben uitermate tevreden. Zowel de manager als de begeleiders zijn zeer toegankelijk, denken actief met ons mee en gaan na wat er nog meer mogelijk is," aldus Jolanda.

Anky voegt eraan toe: "Willem Felsoord ligt in het Delftse Hout in een groene omgeving aan de rand van de binnenstad van Delft. De locatie is heerlijk zonnig en straalt een prettige sfeer uit. Het is de ideale plek voor Nelke, die een grote liefde heeft voor groen, de natuur en wandelen. Deze dagbesteding sluit perfect aan op haar interesses."