
Help je ouders? Dan help je het kind – en andersom
Wanneer een kind worstelt met ontwikkelings- of gedragsproblemen, heeft dat invloed op het hele gezin. Ouders maken zich zorgen en vinden het soms moeilijk om hun kind goed te ondersteunen – zeker als ze zelf te maken hebben met geestelijke of sociale problemen. Gezin in Beeld onderzoekt al deze onderdelen nog vóór de hulp start. Eric Paul Massaar (PsyQ) en Gerdina Hogenboom-Droog (Youz) leggen in ZonMW magazine uit hoe deze aanpak werkt.
Gezin centraal
Veel gezinnen hebben last van een opeenstapeling van problemen, zoals financiële zorgen, verslaving of geestelijke klachten. Daarom werken Youz, Ipse de Bruggen (Kind en Jeugd en WMO Maatwerk) en Jeugdformaat samen in Beter Thuis, een ambulant team dat gezinnen de juiste ondersteuning biedt. Met Gezin in Beeld wordt deze samenwerking versterkt. “Als één gezinslid geestelijke klachten heeft, raakt dat het hele gezin,” zegt Eric Paul. Daarom wordt vanaf het eerste gesprek de link gelegd tussen hulp voor het kind en ondersteuning voor de ouders.
Persoonlijke aanpak
Ouders melden zich vaak met zorgen over hun kind, zoals slaapproblemen, moeilijk gedrag of een ontwikkelingsachterstand. Het eerste gesprek is breed en begint met een huisbezoek. “Bij mensen thuis zie je zoveel meer: hoe wonen ze, hoe is de sfeer, is er speelgoed?” vertelt Gerdina. “Daarna volgen gesprekken waarin ouders en kind samen spelen en de ontwikkeling van het kind wordt besproken. Bij het vierde gesprek sluit een ggz (geestelijke gezondheidszorg)-professional voor volwassenen aan.”
Samenwerking
Wat Gezin in Beeld bijzonder maakt, is de goede samenwerking tussen de volwassen-ggz en jeugdhulp. Niet alleen het kind krijgt hulp, maar het hele gezin. Door ook ouders ondersteuning te bieden, zoals traumabehandeling, kunnen zij beter voor hun kinderen zorgen.
Deze pilot is een samenwerking tussen Youz, PsyQ, Parnassia, Brijder Verslavingszorg
Meer weten?
Lees het volledige interview in ZonMW magazine.