Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Daniëlle in bed samen met de slaaprobot
Verhaal - 29 april 2021

Daniëlle slaapt met slaaprobot Somnox

Daniëlle Hefkens slaapt sinds een paar maanden met slaaprobot Somnox. Die ziet er niet uit als de bekende ijzeren man, maar als een klein kussen
Somnox ademt rustig in en uit en bootst zacht het gefluit van dolfijnen na. “Daar word ik heel rustig van. Hij helpt mij om weer in slaap te vallen”, is de ervaring van Daniëlle. Zij is de eerste gebruiker van deze slaaprobot op landgoed Ursula in Nieuwveen.

Somnox ademt rustig in en uit en bootst zacht het gefluit van dolfijnen. Daniëlle: "Hij helpt mij om weer in slaap te vallen."

Daniëlle wordt ’s nachts regelmatig wakker, uit zichzelf of door rumoer op de woning, waar de meeste cliënten last hebben van nachtelijke onrust. “Dan kon ik vaak niet meer slapen en daar werd ik dan weer onrustig en bang van. Ik voelde mij ook vaak eenzaam en verdrietig. Nu zet ik Somnox aan. Door zijn ademhaling lijkt het net of er een kleine baby naast mij ligt. Ik pak hem lekker vast en voel mij niet meer alleen. Daar word ik meestal rustig van en dan val ik vanzelf weer in slaap.”

Ontspannen

De bediening van de robot is voor haar kinderspel. Als kind had Daniëlle al een robotpoes en ze heeft pas een nieuwe levensechte rode robotkater van haar vader gekregen. Hij miauwt om aandacht en spint als Daniëlle hem aait.
“De slaaprobot heeft drie standen”, legt Daniëlle uit. “Een slaapstand, een relax-stand en een meditatiestand.” Die laatste heeft ze nog niet uitgeprobeerd. Na een halfuurtje gaat Somnox vanzelf uit en hij moet elke morgen even worden opgeladen, net als een mobiele telefoon.
Persoonlijk begeleider Ester van Dijk vertelt hoe haar collega de slaaprobot op internet heeft ontdekt. “Het leek ons gelijk wat voor Daniëlle. Ze slaapt slecht, ze kan zo’n robot zelf bedienen en ze is er zuinig op. Dat zijn belangrijke voorwaarden. Maar de prijs van ruim 500 euro is te hoog om zoiets zomaar aan te schaffen.” De begeleiders van Ceder 5 kwamen erachter dat de ergotherapeut al een Somnox had. Die mocht Daniëlle eerst uitproberen en dat pakte goed uit.

Geen wondermiddel

Ook overdag heeft Daniëlle af en toe rustmomenten nodig. Ester: “Ik merk dat het haar dan ook kan helpen om gemakkelijker te ontspannen. Daniëlle gaat overdag af en toe even op haar bed tegen Somnox aanliggen, niet om te slapen, maar om te ontspannen van alle prikkels die ze moet verwerken.”
Ester benadrukt dat het daarbij gaat om een goed samenspel tussen Daniëlle zelf, de begeleider en de robot. “Daniëlle laat ons steeds vaker merken wanneer het te druk wordt in haar hoofd. Wij moeten dat herkennen en met haar bespreken wat zou kunnen helpen. Soms is dat even wandelen of fietsen. Gisteren regende het, toen zijn we samen een rondje gaan rijden met de auto. De Somnox biedt nu een extra mogelijkheid om overdag te ontspannen, maar is zeker niet de enige oplossing.”

Daniëlle knikt instemmend. “Het is geen wondermiddel, soms helpt het, maar het werkt niet altijd. Vooral ’s nachts ben ik er blij mee. Als anderen zich ’s nachts bang, verdrietig of alleen voelen, zou ik ze aanraden om de slaaprobot uit te proberen. Hij is maar klein en ligt niet in de weg. Er liggen ook grote knuffels in mijn bed. Nu lig ik in ieder geval niet meer te wachten tot het 8.00 uur in de ochtend wordt. Als ik erg gespannen ben, werkt het niet, maar meestal val ik weer in slaap. Ik moet alleen nog een goede naam voor mijn slaaprobot verzinnen.”

Slaaprobot Somnox

De slaaprobot is een zachte knuffelbare robot die adembewegingen nadoet. Wanneer je de slaaprobot gedurende de nacht tegen jezelf aanhoudt, ga je onbewust rustiger mee ademen en val je gemakkelijker in slaap. Slaaprobot Somnox kan ook rustgevende geluiden afspelen zoals begeleide meditatie, muziek en hartslag. Dat stopt vanzelf als je slaapt.
Met het bedieningspaneel zet je de slaaprobot aan of uit. Om hem naar eigen voorkeuren in te stellen, is er een speciale app beschikbaar voor de mobiele telefoon.

Benieuwd hoe de Somnox werkt en vraag je je af of het voor een cliënt een hulpmiddel kan zijn? Neem dan contact op met een van de ergotherapeuten van Ipse de Bruggen.