Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Loïs van dagbesteding Focus aan het werk
Verhaal - 13 september 2023

‘Bij dagbesteding Focus heeft iedereen de mogelijkheid om te groeien’

Loïs (21 jaar) en Wil (69 jaar) werken allebei bij Dagbesteding Focus in Alphen aan den Rijn. Ze werken samen met vijfentwintig andere werknemers op dezelfde groep. Ze vertellen wat dagbesteding Focus voor hen betekent.

Bij dagbesteding Focus is het mogelijk om tegelijkertijd in verschillende groepen te werken. Loïs vertelt: “Voor mij is het overzichtelijk om op maximaal twee groepen te werken.”

Verschillende groepen uitproberen
Dagbesteding Focus heeft vijf groepen die verschillende werkzaamheden uitvoeren. Het is hier mogelijk om in verschillende groepen te werken. Loïs en Wil werken samen bij de afdeling Industrie, in een hoge lichte ruimte met ronde ramen.

Loïs vertelt: “Voor mij is het overzichtelijk om op maximaal twee groepen te werken.”

Wil werkt, na gewerkt te hebben op diverse groepen, nu bij één groep, de zogenaamde Industriegroep. “Hierdoor ga ik ontspannen naar dagbesteding Focus."

Werk dat bij je past
Wil werkt inmiddels al twaalf jaar bij Focus. Elke dag gaat Wil vrolijk naar zijn werk en voorlopig wil hij nog niet met pensioen. Een ding weet hij wel zeker; hij stopt voor zijn tachtigste verjaardag. “Ik probeer het zo lang mogelijk vol te houden en anders kan ik altijd nog halve dagen gaan werken.“

Loïs is haar avontuur bij Focus begonnen als stagiaire. "Samen met mijn moeder ben ik hier een kijkje komen nemen. We vonden het allebei leuk." De stage beviel haar zo goed dat ze na haar schooltijd besloot voltijds bij Focus te gaan werken.

Werken zonder druk
Loïs en Wil ervaren hun werk als afwisselend en beiden hebben uitdagingen gevonden binnen Focus. Begeleider Denise: “Dat is wat Focus zo uniek maakt. Iedereen heeft hier mogelijkheden om te groeien. Wat voor ons begeleiders ook heel belangrijk is, is dat de werknemers weten dat hier geen werkdruk is.”

Denise (persoonlijke begeleider red.): “Mocht er een spoedklus zijn, dan zorgen we ervoor dat het werk verdeeld wordt over de groepen.” Op deze manier hoeft er geen werkdruk te ontstaan op de locatie.

Het werken bij Focus
“Door mijn handicap aan mijn hand, gaat alles een stukje moeilijker. Ik heb ook mensen nodig die op mij letten en waar ik op terug kan vallen. Hier krijg ik de hulp die ik nodig heb en het is heel dicht bij mijn huis,” aldus Loïs.

Wil vindt het zoals hij zelf zegt ‘hartstikke leuk’ bij Focus. Hij heeft nu geen last meer van de stress die hij wel voelde op zijn vorige werkplek. “De opdrachten moesten op tijd af zijn en dat lukte mij niet meer.”

Ontwikkelingsmogelijkheden bij Focus
Loïs krijgt steeds meer zelfvertrouwen bij Focus. Volgens haar komt dat door de cursussen die zij bij Focus kan volgen. “Ik kan veel meer dan ik denk!” zegt ze trots. Denise vult aan: “Elke dinsdag is hier een docent die op vraag en aanbod cursussen geeft. Ze leren o.a. over voeding, rekenen en sociale vaardigheden. Loïs volgt steeds een traject van zes maanden om iets nieuws te leren waar ze interesse in heeft. Loïs legt uit: "Op dit moment volg ik Yogales. Hier leer ik hoe ik me goed voel en ontdek ik wat me gelukkig maakt."

Denise: “Wat omschrijven jullie dat goed, en wat ben ik trots op jullie. Wil zou al met pensioen kunnen, maar hij werkt nog bij ons. En Loïs staat aan het begin van haar carrière.” Dat maakt het zo bijzonder.

Loïs en Will aan het werk bij dagbestedingslocatie Focus
Loïs (links) en Wil (rechts) aan het werk bij dagbestedingslocatie Focus.