Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Leon als receptionist bij Het WerkPalet
Verhaal - 29 augustus 2023

Bij dagbesteding Het WerkPalet in Naaldwijk is Leon receptionist, horecamedewerker en kunstenaar in één!

Leon is 46 jaar, woont op een begeleid wonen plek van Humanitas en werkt vijf dagen in de week bij Het WerkPalet. Leon vindt zijn werkdag het leukst als hij veel te doen heeft en het werk divers is. Bij Het WerkPalet doet hij dan ook elke dag andere werkzaamheden.

Leon: “Probeer alle activiteiten bij Het WerkPalet uit. Dat heb ik ook gedaan.''

Het WerkPalet is een centrum voor Arbeid en Training

Het WerkPalet is een centrum voor Arbeid en Training; ook wel een arbeidsmatige dagbesteding genoemd. Het is een plek met verschillende soorten werk. Je werkt hier onder begeleiding in een groep. Je maakt kennis met verschillende soorten werk. Zo kun je ontdekken wat bij je past.

Bij Het WerkPalet is er een receptie. Hier werkt Leon één dag in de week. Ook is er een afdeling keramiek. Hier maakt Leon mooie borden en bekers. “Ik doe als een kunstenaar alle handelingen. Eerst kleien, dan bakken, glazuren, verven om het vervolgens weer in de oven te zetten.” Op weer een andere dag werkt Leon in het zeepatelier. Hier worden zeepjes gemaakt op bestelling voor bijvoorbeeld bruiloften of feesten maar ook in opdracht voor een drogisterij.

Een dag in de week werkt Leon ook bij een ander bedrijf, samen met anderen en twee begeleiders. Op dit moment is dat een aardbeien- en frambozenkwekerij. Daar hebben ze een theeschenkerij gecreëerd en daar zorgt Leon voor drinken voor de bezoekers en verkoopt hen aardbeientaartjes.

Om zich verder te ontwikkelen volgt Leon cursussen

Bij Het WerkPalet volgt Leon cursussen. Het aanbod is zeer uitgebreid. Zo is er een cursus weerbaarheid waarbij je leert voor jezelf op te komen. “Ik heb de cursus ‘geld rekenen’ gedaan zodat ik leer wat de waarde van geld is. Ook is er de opleiding ‘Brug naar Werk’ waardoor je je ontwikkelt en om door te groeien naar een werkplek bij een bedrijf.”

Elk jaar wordt besproken hoe het gaat en wat Leon graag nog meer wil leren

Samen met zijn vaste begeleider bespreekt Leon elk jaar hoe het gaat, wat zijn doelen waren en of deze zijn gehaald. Ook wordt besproken wat hij graag verder wil leren. Als hij andere werkzaamheden binnen Het WerkPalet wil gaan doen, dan kan hij dat altijd bespreken met zijn persoonlijke begeleider. Ze is al vijftien jaar zijn begeleider. “Met haar kan ik lezen en schrijven”.

Dagbesteding Het Werkpalet voor mensen met zowel verstandelijke beperking als lichamelijke beperking

Leon heeft, zoals hij zelf zegt, een dubbele beperking. Hij heeft een verstandelijke beperking én een lichamelijke beperking. Hij draagt zijn hand in een spalk tegen het krombuigen door de spasme. Het spasme zit ook in zijn been, maar in zijn hand is het ergst.
Leon vindt zijn verstandelijke beperking soms vervelend omdat hij moeite heeft met rekenen tijdens het boodschappen doen en hij heeft last van zijn lichamelijke beperking als hij een verpakking probeert open te maken. “Aan de andere kant zijn er genoeg dingen die ik wel kan. Zo kan ik goed de telefoon aannemen, doe ik verschillende werkzaamheden bij Het WerkPalet en kan ik goed met mensen omgaan.”

Kom ook werken bij Het WerkPalet

Wil je meer weten over Het WerkPalet en of ben je enthousiast en zou je je graag willen aanmelden? Je bent van harte welkom! Neem contact met ons op via 0800 99 88 777.

Alvast een tip van Leon voor nieuwe mensen die zich willen aanmelden bij Het WerkPalet: “Probeer alle activiteiten bij Het WerkPalet uit. Dat heb ik ook gedaan. Behalve de textielgroep want voor deze groep moet je een fijne motoriek hebben en die van mij is zeer slecht. Maar van een afstandje ziet ook deze groep er erg leuk uit!”