Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Helen van dagbesteding Aspergeakker toont haar eigen kunst
Verhaal - 12 juni 2023

Helen maakt plezier bij dagbesteding Aspergeakker en dat vindt zij belangrijk

“Wil jij het bakje met strijkkralen meenemen?” Een kleine vrouw van 51 jaar loopt voorop naar een rustig plekje voor het interview. Op de eerste vraag of ze weet hoelang ze al werkt bij belevingsgerichte dagbesteding Aspergeakker wijst ze naar vlakbij de grond. “Vanaf heel klein.” Helen werkt al meer dan negen jaar bij dagbesteding Aspergeakker. Ze woont bij haar moeder van 86 jaar in Zoetermeer. Haar omgeving is op dit moment op zoek naar een geschikte woning voor haar.

'Bij Aspergeakker zijn er acht verschillenden groepen met verschillende werkzaamheden. Zo kan ik activiteiten doen die het beste bij mij passen.'

Dagbesteding Aspergeakker heeft acht verschillende groepen met diverse activiteiten

Even later geeft Helen een rondleiding door het gebouw met verschillende ruimtes die gemarkeerd worden door een kleur. Nino (begeleider red.) legt de verschillende groepen op dagbesteding Aspergeakker uit. Op de Aspergeakker zijn acht groepen. Vier daarvan zijn gericht op belevingsgericht werken en individuele begeleiding. Groep Roze zit tussen vakgericht en belevingsgericht in. Hier werken ze niet aan een bepaald doel maar wel redelijk zelfstandig. Groep Oranje is van oorsprong een oudere groep en daar ligt de focus op het behoud van vaardigheden.

De begeleiders hebben hier het doel om ze een waardevolle dag te geven. Groep Groen is er voor de mensen met een ernstig meervoudige beperking, mensen in een rolstoel en mensen die verzorging nodig hebben. Groep Rood is een mix van mensen. Het merendeel is wel wat ouder en de begeleiding is heel erg individueel gericht. De werkzaamheden variëren van strijkkralen leggen tot kaartjes insteken. Sommige gaan tekenen en andere luisteren naar muziek. Elke dag is daar een ‘stoelen’ dans.

Activiteiten doen die het beste bij je passen

Helen tekende en schilderde graag maar wilde ook graag op een andere groep werken. Nu werkt ze drie middagen op de blauwe keramiekgroep. “Daar maak ik potten, vazen en schalen van klei. Veel verschillende dingen he?” Ze maakt graag een kunstwerk van mozaïek. Het meest trots is ze op de spiegel die ze heeft gemaakt. Op de andere dag werk Helen op groep Roze. Daar heeft ze een eigen bak met allerlei werkjes erin. Zo kiest ze op die dag waar ze zin in heeft en dat vindt ze zoals ze zelf zegt: “heerlijk!” Helen maakt het liefst onderzetters van strijkkralen bij de Aspergeakker.

Op Aspergeakker is de individuele aandacht én de samenwerking in balans

De mensen die hier werken leren naar elkaar kijken. Zo leren ze omgaan met hun eigen spanning als iemand bijvoorbeeld intens blij of boos reageert. Op dagcentrum is én individuele aandacht én de samenwerking met elkaar in balans. “Door elke dag dingen samen te doen krijg je een goed gevoel” zegt Nino. Daarnaast staat bewegen gedurende de dag centraal in de activiteiten. De Aspergeakker doet ook mee met het GOUD onderzoek.

De Aspergeakker is zo ingericht dat de mensen die hier komen werken, zo ook Helen, de mensen met een lager niveau mogen ondersteunen. Ze zijn van nature behulpzaam, helpen graag anderen en leren ondersteunen op een goede manier. Zo leren ze van verschillende groepen elkaar respecteren. Helen is op een positieve manier bezig met de mensen om haar heen. Ze weet precies wanneer er iemand jarig is of geweest en zal niemand vergeten even persoonlijk te feliciteren.

Begeleiders stimuleren bewust de behulpzame omgang met elkaar. Nino vertelt: “Zo zitten de verschillende niveaus bij elkaar op de groep omdat we merken dat de mensen die naar de Aspergeakker gaan elkaar graag willen helpen. We zoeken naar de hulpkwaliteiten van de mensen die naar de Aspergeakker gaan en zo helpen ze elkaar met eten geven, het zoeken naar een leuke kleur verf of iets anders pakken waar iemand anders niet bij kan.” Helen vindt dat ze nuttig bezig is op de Aspergeakker. “Ik maak plezier hier met begeleiders en de andere mensen die hier komen en dat vind ik belangrijk!”