Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Deelnemers fietsroute
Nieuws - 16 juli 2021

Hollandse Limes Classic fietsroute 10 juli, dit maal vanuit huis

Landgoed Hooge Buch in Zwammerdam zette op 10 juli speciaal voor de Hollandse Limes Classic haar deuren open om de deelnemers de kans te bieden het castellum NIGRVM PVLLVM te bekijken. Dit terrein van Ipse de Bruggen is bekend vanwege de vondsten van de wereldberoemde Zwammerschepen. Terwijl deelnemers de vondsten uit de Romeinse tijd bewonderden schonken cliënten van Ipse de Bruggen een heus Romeins kopje koffie. Ook de medailles die de deelnemers van de tour ontvingen waren door hen gemaakt.

Op zaterdag 10 juli, stapten deelnemers van de Hollandse Limes Classic op de fiets voor een ontdekkingstocht langs de Hollands Limes, het voormalige Romeinse Rijk. Dit deden ze vanwege de coronamaatregelen vanuit huis. Vooraf konden de fietsers uit de afstanden 25, 65 en 110 kilometer kiezen. De routes gingen dwars door het mooie Groene Hart en over de Romeinse Limes. Dit is de grens van het voormalige Romeinse Rijk van Katwijk aan Zee, via Alphen tot aan de Duitse grens bij Herwen. Langs de Limes vind men het Romeinse erfgoed bij het NIGRVM PVLLVM in Zwammerdam, Museumpark Archeon en archeologisch park Matilo en Brittenburg in Katwijk. Een stukje unieke Nederlandse geschiedenis die de deelnemers op eigen gelegenheid kunnen ontdekken. 

Streekproducten en kunst 
Tijdens de tour konden de deelnemers bij verschillende lokale boeren genieten van streekproducten. Tegenover de galerie van Atelier Verfstreken van Ipse de Bruggen, aan Van Boetzelaerstraat in Alphen aan den Rijn, kon men de kleurrijke Limes ontwerpen zien op maar liefst 12 meter bouwdoek.  

De expositie en de bouwdoeken vragen op originele wijze aandacht voor de archeologische waarde van de Hollandse Limes route. De vormen en beelden van de Limes kunstwerken verwijzen naar de rijke cultuur en geschiedenis van de Romeinen in Alphen aan den Rijn en omstreken. De kunstwerken zijn niet alleen tijdens de Hollandse Limes Classic fietsroute te bewonderen, maar ook tijdens een wandeling. 

Geschenk van Zorg en Zekerheid 
Via Zorg en Zekerheid ontving Ipse de Bruggen drie elektrische duo fietsen. Zo kunnen de cliënten samen met een maatje net als de Limes Classic fietsers genieten van de mooie omgeving. De fietsen staan bij Grand café de Haven, zodat cliënten en begeleiders er gebruik van kunnen maken. 

Intentieverklaring voor Limes Classic volgend jaar 
Afgevaardigden van de verschillende sponsor- en organiserende partijen, zoals gemeente Alphen, Provincie Zuid-Holland, Archeon, Tactic Benelux, ICP, PReT en Ipse de Bruggen, hebben een intentie verklaring getekend om volgend jaar weer de Limes Classic te organiseren. We verwachten eind deze maand voor de gehele Hollandse Limes de Unesco-status te krijgen en dat zal veel aandacht geven. De tocht zal ook bijdragen aan de ambitie van de gemeente Alphen aan den Rijn om wereldstad aan de Limes te worden!