Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Jaco van dagbesteding De Ruimte
Verhaal - 7 maart 2023

Ik blijf mij ontwikkelen bij dagbesteding De Ruimte

Jaco (56 jaar) woont in Delft in een appartement voor ‘vitale ouderen’ met drieëntwintig andere bewoners bij Philadelphia Zorg. Hij werkt sinds 2019 bij De Ruimte in Delft, een centrum voor Arbeid & Training van Ipse de Bruggen.

Jaco: "Bij de Ruimte is het mogelijk om in goed overleg te besluiten hoeveel dagen ik wil werken en op welke groep."

Jaco ontvangt extramurale zorg en dat betekent dat hij werkt bij een zorginstelling waar hij niet woont. Hij werkte hiervoor bij een sociale werkplaats van een commercieel bedrijf, maar daar telde hij de dagen af tot het weekend was. Hij ging met tegenzin naar zijn werk. Samen met zijn moeder heeft Jaco een gesprek gehad met Stichting MEE. Zij adviseerde hem om te solliciteren bij De Ruimte.

Bij De Ruimte kijken we goed naar wat iemand kan en leuk vindt om te doen

De Ruimte is een Centrum voor Arbeid en Training, waar begeleiders goed kijken wat iemand aankan. Jaco werkt twee dagen bij de Reproafdeling van de Ruimte, en tot voor kort één dag bij het theater. Toen bleek dat de begeleider van het theater haar huidige werk niet meer kon combineren met theaterbegeleiding, vond Jaco dat jammer. Hij was de verteller en dat is op zijn lijf geschreven. “Ik werk op Duracellbatterijen, gooi er wat in en ik blijf praten. Maar als je het teken ‘time-out’ maakt, dan mag jij ook wat zeggen.”

De combinatie van zelfstandig werken en structuur werkt goed voor mij

“Bij de Ruimte is het mogelijk om in goed overleg te besluiten hoeveel dagen ik wil werken en op welke groep. Ik ben begonnen bij de Industriegroep en toen ik uitgekeken was op het in elkaar zetten van schroeven en moeren mocht ik solliciteren bij de afdeling Repro. Bij De Ruimte ben ik volwassener geworden. Ik kan beter omgaan met veranderingen. Vanwege mijn autisme zal ik wel altijd structuur nodig hebben. Wat ik doe als het even niet gaat? Dan ga ik mopperen en dan buiten een rondje lopen. Als ik weer terug ben, ga ik met de begeleiders zoeken naar een oplossing.” Martin vult aan: “en proberen duidelijkheid te scheppen door het programma stap voor stap samen door te nemen.”

Veel verschillende werkzaamheden zodat je kunt doen wat bij je past

Het bijzondere van De Ruimte is dat je kan onderzoeken welk werk goed bij je past. Zo kun je werken bij de Servicegroep en zorg je dat een bezoeker zich welkom voelt op De Ruimte. Of je regelt in de Tuingroep dat er verse producten uit de tuin in de keuken komen. Bij de fietsenmakers van Brik-Fit repareer je kapotte fietsen vooral voor studenten. Op de afdeling TinT maak je van oude bankhoezen en gordijnen nieuwe tassen. Werk je bij de horeca dan zorg je voor lunch voor de medewerkers en bezoekers en op bestelling. Bij de Repro afdeling zorgen een we voor drukwerk voor klanten van binnen en buiten Ipse de Bruggen. Op de afdeling dienstverlening zorg je ervoor dat de lokalen van De Ruimte er netjes uitzien. Op de Industriegroep kan je gestructureerd werken. Je krijgt daar een programma zodat je elk moment ziet welke werkzaamheden je gaat doen. Bij De Ruimte kun je alle werkzaamheden uitproberen.

Ik blijf gemotiveerd omdat ik steeds iets nieuws kan leren

Jaco heeft zoals hij zelf zegt een gevarieerde baan. “Vooral dozen vouwen vind ik heel leuk om te doen.” Daarnaast snijdt Jaco picto’s voor de woongroepen. “Als iemand moeilijk kan lezen zoals het woord ‘WC’ dan maak ik dit met een plaatje in de computer.” Verder leert Jaco lamineren en maakt ringbanden en mallen. Op de afdeling vouwen ze ook bijenwasdoeken van Dooek.nl om de plastic troep de wereld uit te helpen. “Doordat ik steeds iets nieuws leer, blijf ik gemotiveerd en stomp ik niet af. Waar andere zeggen over zichzelf ik ben al oud, laat maar, ben ik voor mijn leeftijd best leergierig!”

Ik heb de ideale werkplek voor mij gevonden

“Ik vind De Ruimte wel een ideale plek. De druk is hier veel lager en ik loop niet op mijn tenen.” Martin vult aan: “Hier is het motto: ‘wat vandaag niet af komt, dat komt morgen of overmorgen wel.’ Achter de schermen nemen de begeleiders de druk over van de opdrachten die écht af moeten, maar daar hebben de medewerkers bij De Ruimte geen last van. Als de medewerkers bij De Ruimte de druk wel aankunnen, dan krijgen ze die uitdaging wel, we kijken altijd naar wat iemand wel kan.” Bij De Ruimte is altijd meer mogelijk.