Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Voorkant van het boek 'Leefklimaat in de praktijk'
Nieuws - 22 juni 2021

Leefklimaat in de praktijk

Om het uitdagende werk met residentiële behandelgroepen voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in de dagelijkse hectiek vorm te kunnen geven, heeft behandelcoördinator Jacqueline van der Linden van zorginstelling Ipse de Bruggen samen met Katrien Raemsdonk en Peer van der Helm het boek Leefklimaat in de praktijk geschreven. Het boeiende boek geeft begeleiders en behandelaars van deze behandelgroepen handvatten en inspireert hen met voorbeelden uit de praktijk.

Jacqueline van der Linden is binnen Ipse de Bruggen verbonden aan het project Leef- en werkklimaat binnen de afdeling Kind & Jeugd. “Een positief leefklimaat vormt de basis om te kunnen leren. Door een positief leefklimaat neer te zetten met je team, geef je een cliënt het vertrouwen en de veiligheid om vanuit daar stapjes vooruit te kunnen zetten. Het boek is geschreven om de visie van een positief leef- en werkklimaat toe te kunnen passen in de praktijk. We doen dit met een duidelijke uitleg over de visie en door de koppeling met bekende theorieën te maken. Ook staan er in het boek praktijkoefeningen om met elkaar in het team te kunnen doen,” zegt Jacqueline.

Uitdagingen
Ieder mens heeft behoefte aan verbondenheid, autonomie en competentie, ook jongeren met een licht verstandelijke beperking en bijkomende gedrags- en psychische problemen. 
Wanneer de problemen te groot worden en jongeren niet meer thuis kunnen wonen, worden ze vaak al dan niet tijdelijk in een groep behandeld. Een positief leefklimaat in de groep is essentieel voor het slagen van deze behandeling. De auteurs behandelen in hun nieuwe boek de uitdagingen die begeleiders en behandelaars daarbij in de dagelijkse praktijk tegenkomen. Aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden geven zij tips en adviezen over wat wel en niet werkt. Hiermee is het boek een waardevol naslagwerk voor iedereen die met deze doelgroep werkt. Maar ook voor de jongeren zelf. 

Interesse?
Het boek Leefklimaat in de praktijk. Bij residentiële behandelgroepen voor jongeren met een licht verstandelijke beperking (ISBN 9789463713023) telt 120 pagina’s en is te bestellen via www.gompel-svacina.eu, info@gompel-svacina.eu of via de lokale boekhandel. Het boek telt 120 pagina’s en kost slechts € 23,=, exclusief verzendkosten.