Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Begeleider op het OBC
Orthopedagogisch Behandelcentrum (OBC)

Een Orthopedagogisch Behandelcentrum (OBC) is er voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen.  We bieden behandeling en begeleiding, zodat jouw kind zo prettig en zelfstandig mogelijk kan leven.

Aanmelden voor het OBC?

Vul vrijblijvend het oriëntatieformulier in. Wij nemen daarna telefonisch contact met je op om samen de mogelijkheden te bespreken.

In onze zorgverlening staat het gezin centraal. Wij stimuleren de eigen regie en zelfredzaamheid van jou, jouw kind en jullie steunnetwerk. We bespreken samen wat de hulpvraag is, en wat de beste aanpak is. Aan welke doelen gaat je kind werken? Hoe kun jij je kind helpen om zijn of haar doelen te halen? En hoe kunnen we daarbij ondersteunen?  Zo komen we tot een behandelplan met persoonlijke doelen en afspraken. We zijn samen verantwoordelijk voor de behandeling van jouw kind.

Dagelijks leven in een Orthopedagogisch Behandelcentrum

Je kind woont tijdelijk in een groep met andere kinderen en jongeren op één van onze locaties. Er is 24 uur per dag groepsbegeleiding aanwezig. Ieder kind heeft een eigen slaapkamer, met ruimte voor eigen spullen. Er is een gezamenlijke woonkamer. Je kunt altijd vragen of je langs kunt komen. Ook andere gezinsleden, familie of mensen die belangrijk zijn voor jouw kind zijn in overleg welkom. 

Leren van gewone dingen 

In het OBC bieden we je kind een vast ritme, structuur, veiligheid en warmte. Je kind leert en oefent op een natuurlijke manier ander gedrag. Dat doen ze samen met de begeleiders en de andere kinderen op de groep. De behandeling is dus eigenlijk: gewoon het dagelijks leven in de groep. Zo leert je kind zich bijvoorbeeld beter om te gaan met zijn of haar emoties, of om samen te werken.  Het kan zijn dat jouw kind aanvullende behandeling nodig heeft. Dat hangt af van de persoonlijke doelen van jouw kind. Voorbeelden van aanvullende behandelingen zijn speltherapie, psychomotore therapie of EMDR.

Samen werken aan persoonlijke doelen

De persoonlijke doelen van jouw kind zijn steeds onze leidraad in onze behandeling. Als ouder speel je een hoofdrol in het leven van je kind. Daarom is onze behandeling óók gericht op het contact met jou, en andere belangrijke personen in het leven van je kind. We willen de behandeling samen vorm geven. Jij als ouder en andere mensen die willen dat het goed met je kind, krijgen een rol in de behandeling. We bespreken samen regelmatig hoe het met je kind gaat. Na de behandeling overleggen we of je kind terug naar huis kan. Als dit niet kan, kijken we samen naar andere mogelijkheden. 

Bekijk hier de locaties

 

Ipse de Bruggen is aangesloten bij de Vereniging van Orthopedagogische Behandelcentra (VOBC). De Vereniging van Orthopedagogische Behandelcentra waarborgt de hoogwaardige kwaliteit van de aangesloten instellingen. Dit wordt vormgegeven via een systeem van onderlinge visitaties door de OBC’s. Zij bezoeken elkaar jaarlijks om, onder leiding van een onafhankelijk voorzitter, te toetsen of een aangesloten instelling voldoet aan de stevige kwaliteitseisen van de VOBC. Indien dit het geval is ontvangt het betreffende OBC een keurmerk dat de kwaliteit waarborgt. Op basis van deze visitaties bepalen de OBC’s jaarlijks gezamenlijke ontwikkelpunten en besluiten zij in welke innovaties wordt geïnvesteerd. Zo wordt gewerkt aan een cyclus van continu verbeteren en van elkaar leren. Het aan de VOBC verbonden Landelijk Kenniscentrum LVB voedt de OBC’s met actuele wetenschappelijke kennis.
Bekijk hier de folder van VOBC
 

Aanmelden in drie stappen

1

Gegevens invullen

Wil jij jezelf of iemand anders aanmelden?
Vul allereerst in het oriëntatieformulier de gegevens in.

2

Telefonisch contact

Daarna word je binnen vijf werkdagen door ons gebeld. Samen bespreken we de mogelijkheden.

3

Aanmelden

Kunnen wij bieden wat jij zoekt? Dan ontvang je van ons een uitgebreid aanmeldformulier om de aanmelding concreet te maken.