Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Pieternel de Rooij zet koffie en thee
Verhaal - 10 mei 2023

Pieternel, het visitekaartje van het Bedrijfsrestaurant het Servicekantoor in Zoetermeer

Ik solliciteerde en ze namen mij aan omdat ik best goed in mijn werk ben.” Pieternel de Rooij is 40 jaar en werkt vanaf de start - dat is tien jaar geleden - bij vakgerichte dagbesteding het Servicekantoor in Zoetermeer.  

Pieternel: “Ik wil collega’s die, net als ik, het visitekaartje van het Servicekantoor zijn.”

Dagbesteding het Servicekantoor bestaat uit twee werkplakken, namelijk de Servicegroep en het Bedrijfsrestaurant. Op woensdag en donderdag is Pieternel te zien in het Bedrijfsrestaurant van het Servicekantoor, waar ze broodjes klaarmaakt en in de bediening werkt. Ze let erop of er voldoende eten is en vult dit aan als dit niet zo is. Netjes zijn tegen de gasten is ook één van haar taken.   

Pieternel is op zoek naar nieuwe visitekaartjes, namelijk nieuwe leuke collega’s! 

“Kijk, als je chagrijnig bent dan denken de mensen ‘wat is dit?’ en dan komen ze niet meer terug. Nu heb ik gezellige gasten die allemaal een praatje komen maken en grapjes uithalen.” Pieternel heeft op  één dag ongeveer vijf collega’s in het restaurant, maar is op zoek naar meer en wil met dit verhaal leuke collega’s werven.  

De collega’s die zij zoekt maken grapjes en kijken niet chagrijnig. “Ik wil collega’s die, net als ik, het visitekaartje van het Servicekantoor zijn.”  

Dagbesteding Servicekantoor biedt verschillende werkzaamheden

De medewerkers die werken bij de dagbesteding op het Servicekantoor werken bij het Bedrijfsrestaurant en/of de Servicegroep. De werkzaamheden van de Servicegroep zijn koffie en thee bijvullen in de automaten die verspreid zijn over het hele kantoor, post ophalen en rondbrengen en papier- en prullenbakken legen. 

Het Bedrijfsrestaurant bevindt zich op de begane grond waar mensen kunnen komen eten, of broodjes kunnen bestellen. Hier bereiden Pieternel en haar collega’s het eten, stallen het uit en halen de vuile dienbladen weer op. Af en toe doen ze iets extra’s, zoals bij de Week van de Lentekriebels, waar ze kleine hapjes uitdelen aan gasten die binnenkomen. “Ik heb zelf geen lentekriebels, maar ik vind het voorjaar wel lekker. Dan zijn er weer allemaal jonge diertjes en narcissen.” 

Pieternel groeit in haar werk door het volgen van trainingen en cursussen bij Ipse de Bruggen 

Pieternel kan zich ontwikkelen bij de vakgerichte dagbesteding Het Servicekantoor in Zoetermeer. Zo volgde zij onder meer de training ‘Brug naar Werk’. Ze leerde wat persoonlijke hygiëne is, waarom je donkere kleren en schoenen naar werk moet dragen en dat je er verzorgd uit moet zien. Voor de mannen betekent dat op tijd de baard en snor bijknippen of scheren en voor de vrouwen niet teveel make-up en alleen gelnagellak, omdat dat er niet zomaar af kan.  

“Bij Brug naar Werk leerde ik ook hoe ik met gasten om moet gaan en met krijgen van kritiek.” Daar heeft Pieternel ook geleerd hoe ze moet solliciteren door middel van een rollenspel. “Ook leerde ik over mezelf dat ik best bescheiden ben, maar wel altijd mijn woordje klaar heb. Ik weet wat ik moet doen als mensen boos worden. Gewoon rustig blijven.”  

Pieternel leerde haar grenzen aangeven tijdens kickboksen en zelfverdediging 
“Ik heb een beperking, ik kan niet goed rekenen en met groot geld tellen vind ik lastig. Ook kan ik snel boos worden als mensen mij gaan uitdagen. Ik heb nu geleerd om mijn grenzen aan te geven en kan meerdere waarschuwingen geven zodat mensen ook echt daarnaar luisteren.  

Hoe Pieternel omgaat met haar woede heeft ze geleerd op zelfverdediging en op kickboksen leerde ze haar kracht positief gebruiken. “Elk jaar doe ik mee aan de Mudmasters in Biddinghuizen, op het terrein bij Walibi.” Dan rent Pieternel vijftien kilometer over de obstakels en door de modder. Ze doet dat met vrienden en vindt dat gezellig. Ze sport twee keer in de week en haar rust haalt ze uit puzzelen. Thuis heeft ze twintig ‘Jan van Haasteren’ puzzels die ze bewaard in haar eigen appartement.  

Mijn droombaan is werken in het restaurant van Walibi 
“Voorlopig blijf ik werken bij de Bedrijfshoreca van Ipse de Bruggen. Ik vind het hier gezellig. Mijn droombaan is werken in een pretpark. Het liefst in het restaurant van Walibi. Ik wil daar werken omdat ik dol ben op achtbanen en ik kom daar al vanaf dat ik vijftien jaar ben. Misschien ga ik daar wel in de toekomst werken.” 

Informatie over dagbesteding het Servicekantoor

Wil je meer weten over dagbesteding het Servicekantoor en/of je aanmelden?

Klik hier