Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Cees als prokkelduo aan het werk
Nieuws - 15 maart 2023

Prokkelduo’s bij verkiezingen: Max en Cees helpen mee

Ipse de Bruggen en Stichting Prokkel zettten zich in om de toegankelijkheid van stemlokalen voor mensen met een beperking te verbeteren. Max en Cees, beiden cliënten van Ipse de Bruggen en onderdeel van Team Ervaringsdeskundigen, helpen als 'prokkelduo' bij de provinciale staten- en waterschapsverkiezingen.

Ze hebben van tevoren online instructies gekregen en weten precies waar ze bij kunnen helpen. Bijvoorbeeld het controleren van ID-kaarten/paspoorten van stemmers en het zorgen dat het hele proces van stemmen goed verloopt.

Cees pleit voor een aparte politieke partij voor mensen met een beperking die zich hard moeten maken voor mensen met een hulpvraag, vooral op het gebied van zorg en dienstverlening. Max en Cees zullen in Leiderdorp en Vlaardingen helpen bij het opzetten van de stemlocaties en zullen hun visie delen over de toegankelijkheid van het stembureau voor minder mobiele mensen met de burgemeester.

Cees: ‘Ik ben blij dat ik mag meehelpen. Ik kan nu ook aangeven waar ik verbeterpunten zie. Ik hoop dat mensen die misschien minder mobiel of slechtziend zijn dan ook makkelijker kunnen stemmen. Zelf ga ik vandaag ook stemmen.’

Cees wijst op het gebrek aan rolstoelvriendelijkheid van het stembureau in zijn buurt en stelt dat een gymzaal als alternatief veel ruimtelijker en toegankelijker is. Max merkt op dat Steffie een begrijpelijk stemkompas heeft gemaakt, wat hem kan helpen bij het kiezen van zijn stem.

Beide mannen willen dat mensen met een beperking meer betrokken worden bij de verkiezingen en mee kunnen denken en stemmen, omdat zij ook deel uitmaken van de samenleving. Ze vinden het leuk en belangrijk om te helpen bij het stemproces en delen graag hun verbeterpunten en ideeën om de toegankelijkheid van stemlokalen te verbeteren.

In meer dan 200 gemeenten zullen stembureaus zijn waar ook mensen met een (licht) verstandelijke beperking actief zijn als vrijwilliger. Goed nieuws, vindt stichting Prokkel, initiatiefnemer van deze campagne, want op deze manier wordt de samenleving steeds inclusiever. Meer weten over inclusieve stembureau's? Klik hier!