Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Tom aan het spelen bij Kortverblijfhuis Twister
Verhaal - 9 juni 2021

Tom logeert bij Twister

Esther is getrouwd met Marc, heeft een dochter (12) en een zoon (14). Haar zoon Tom* heeft autisme en een verstandelijke beperking. Tom praat niet goed en heeft veel zorg nodig. Hij kan erg ingewikkeld gedrag vertonen, vooral als het niet duidelijk is wat er gaat gebeuren, of als iets niet precies gaat zoals hij wil. Maar hij is ook vaak lief, grappig en vertederend. Sinds 2015 logeert Tom twee of drie weekenden per maand en in schoolvakanties een week bij ‘Twister’, een locatie van Ipse de Bruggen voor kort verblijf.

Moeder Esther: "Het is zó waardevol om je kwetsbare kind achter te kunnen laten op een plek waarvan je weet dat hij goed verzorgd wordt."

Heb je vragen?

Wil je meer weten over deze locatie ? Download de folder.
Download folder

Of neem contact met ons op via het contactformulier of bel naar 0800 99 88 777

Wat was de aanleiding om op zoek te gaan naar hulp?

"Omdat de zorg voor Tom altijd intensief is geweest, zijn we al snel op zoek gegaan naar hulp. Dat hij extreem slecht sliep speelde hierbij een belangrijke rol bij. De meeste nachten was hij vanaf een uur of twee wakker, en heel druk. Toen hij vijf jaar was gingen we -mijn man en ik- voorzichtig denken aan weekendopvang. Dat is niet niks, en ik heb er lang over gedaan om de stap te kunnen zetten om echt op zoek te gaan."

Heb je naar meerdere zorginstellingen gekeken voordat je koos voor Ipse de Bruggen?

"We zijn bij een aantal zorgboerderijen en -instellingen geweest, maar steeds was er iets waarom het niet de juiste plek leek. Een sloot in de tuin zonder omheining, loslopende honden en hondenpoep in de tuin, of het voelde gewoon niet goed. Ook kregen we een paar keer te horen dat men het niet aandurfde met een kind dat zo slecht sliep."

Hoe kwam je bij Ipse de Bruggen terecht?

"Bij een andere locatie van Ipse de Bruggen, die ook niet passend leek omdat het niveau van de meeste kinderen veel hoger was, hadden we een prettig gesprek met een begeleidster. Zij had het idee dat Tom goed op Twister in Nieuwveen zou passen. Wij hadden deze plek zelf nog niet ontdekt. Snel hebben we een afspraak gemaakt om te gaan kijken.

We hadden een prettig kennismakingsgesprek en wat me vooral bij bleef, is dat er niet moeilijk werd gemaakt over Tom zijn slaapproblemen. “Je weet maar nooit hoe het gaat als je kind ergens anders slaapt. Laten we het gewoon proberen,” aldus de begeleiding. Tom was welkom. Hij moest alleen nog wel een tijdje op de wachtlijst … maar na een maand of tien was er plek."

Was het moeilijk om Tom de eerste keer naar Twister te laten gaan? 

"Wat we heel prettig vonden, is dat we zelf mochten aangeven hoe we Tom wilden laten wennen. Eerst een dag, toen een nacht en daarna pas een weekend. Dat was prima. Desondanks was het een moeilijk proces. Tom heeft er best lang over gedaan om te wennen aan het logeren. Hij was het eerste jaar vaak flink overprikkeld na het logeerweekend en wilde er ook niet graag heen. Dat was soms hartverscheurend. Tom kan zelf naderhand ook niet vertellen wat er is gebeurd, of wat hij ergens van vond. Dat maakt hem extra kwetsbaar. Toch hebben we doorgezet. We hebben toen veel steun gehad van Ineke, zijn allereerste persoonlijk begeleider. 

Het ging beter toen we bedachten om Tom een tablet mee te geven. Zo kon hij af en toe in een rustig hoekje een filmpje of foto’s kijken. Dit zorgde voor rustmomenten. Nog steeds werkt dit goed. Hij mag ook regelmatig lekker onder de douche of in bad, waar hij dol op is, en wat hem rust geeft."

Hoe ervaar je de zorg bij Ipse de Bruggen?

"Inmiddels is Tom kind aan huis bij Twister. Er is een ontzettend fijn team van lieve, enthousiaste begeleiders. Het is zó waardevol om je kwetsbare kind achter te kunnen laten op een plek waarvan je weet dat hij goed verzorgd wordt. Dat ze hem goed kennen en inzicht hebben in wat hij nodig heeft. Op die manier kun je als ouders ook echt genieten van een logeerweekend. De zorg even loslaten, en al die dingen doen die met hem erbij niet kunnen.

Hoe vaak logeert Tom bij Twister?

"Tom logeert twee of drie weekenden per maand, en inmiddels gaat hij ook in de schoolvakanties vaak een week logeren. Hij snapt dat goed, ‘zeven nachtjes Twister’, en lijkt het prima te vinden. Met hem op vakantie doen we al lang niet meer. Daar doen we niemand een plezier mee, kort gezegd." 

Wat brengt het jou; het logeren bij Ipse de Bruggen? 

"Sinds een paar jaar kunnen we dus zonder Tom af en toe een midweek of week weg en dat is erg fijn. Vooral omdat we weten dat Tom het ook naar zijn zin heeft. Hij kan op Twister heerlijk in de tuin spelen. Er is een trampoline, een kuipschommel, een gewone schommel en een zandbak. Bij hoge temperaturen wordt er een badje neergezet. Er is een speciale driewieler die veel gebruikt wordt en op het terrein is veel ruimte voor een wandeling.  Als we Tom ophalen ziet hij er gezond en ontspannen uit. In het communicatieschriftje lees ik vaak dingen als “lieve jongen”, “gesmuld”, “ontspannen”, “lekker gespeeld”, etc."

Heb je regelmatig contact met Ipse de Bruggen over Tom en of hij het naar zin heeft?

"Het contact met de begeleiders is prima. Door corona zijn de momenten met halen en brengen iets korter en we mogen nu niet meer binnen komen. Logisch. Wel is er altijd tijd voor een praatje en als ik ergens over mail krijg ik altijd snel reactie."

Merk je dat Tom zich ontwikkelt sinds hij logeert bij Ipse de Bruggen? 

"Sinds Tom logeert is hij enorm gegroeid. Niet alleen letterlijk.
In de tijd dat Tom begon met logeren, at hij erg beperkt, maar vaak stonden we versteld als we hoorden wat hij op Twister had gegeten. Dingen als rijst en pasta, die hij thuis steevast weigerde, at hij daar prima. Inmiddels is zijn repertoire enorm uitgebreid en eet hij vrijwel alles. Ik ben ervan overtuigd dat het logeren daar een belangrijke rol in heeft gespeeld.

Ook heeft hij rustig leren wandelen op Twister. En dat is echt bijzonder. Nooit liep hij rustig mee. Hij rende hard weg of ging op de grond liggen. In een groepje wandelen werkte op Twister wel en gelukkig doen ze dat heel vaak. Tom geniet daarvan.

Eens in de maand wordt er op zaterdagmiddag gezwommen in het zwembad op het terrein. Dat vindt Tom het fijnste wat er is. Elke keer als hij gaat logeren vraagt hij meteen “Zwemmen?” Helaas ligt dit door corona al een tijdje stil en ik hoop zo dat dit snel weer kan…"

Zou je Ipse de Bruggen aanraden aan andere ouders?

"Ik heb in de loop der jaren gemerkt hoe waardevol het is als degenen aan wie je je kind toevertrouwt laten merken dat ze het leuk vinden om voor hem te zorgen. Dat ze echt hun best doen jouw kind goed te leren kennen en diens welbevinden als belangrijk doel hebben. Dat is wat wij als ouders ervaren bij Twister. Je merkt gewoon dat ze dol op hem zijn. Dat is ontzettend fijn."


Esther heeft een blog waar ze regelmatig schrijft over het dagelijks leven met Tom: https://esthervandaag.wordpress.com/