Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Broers Fred en Piet samen voor hun flat
Verhaal - 4 augustus 2021

Wonen op Groene Haven

De broers Fred (57) en Piet (62) wonen sinds enige tijd samen op locatie de Groene Haven van Ipse de Bruggen en dat gaat hartstikke goed.

Broer Fred: "Wij wonen ons hele leven al samen en we wilden echt niet apart van elkaar wonen. Bij Ipse de Bruggen kan dat fijn samen."

Piet: “Tot voor kort woonden wij bij onze moeder. Maar omdat zij ouder wordt en meer zorg nodig heeft, is zij verhuisd en zijn ook wij, met hulp, op zoek gegaan naar een ander plekje. Zo zijn wij hier terecht gekomen.” Fred vult aan: “Wij wonen ons hele leven al samen en we wilden echt niet apart van elkaar wonen. Bij Ipse de Bruggen kan dat fijn samen.”

We hebben veel geleerd

Doordeweeks gaan Fred en Piet zelfstandig op hun fiets naar hun werk, de een fietst naar Den Hoorn, de ander fietst naar een locatie in Delft. Rond half vier zijn ze klaar met werken en gaan ze naar huis. Piet: “Als we thuiskomen zetten we een bakkie koffie (hebben we geleerd) en de begeleiding komt iedere dag langs om te zien hoe het gaat en om ons te helpen.” “Thuis hoefden wij nooit wat te doen,” vertelt Fred, “dus we moesten wel wat dingen leren. Van de begeleiding hebben we al veel geleerd! We kunnen nu zelf koffie zetten, we weten hoe de magnetron werkt, we ruimen de vaatwasser in en maken na het eten de tafel schoon. De begeleiding helpt ons wel met ons bed opmaken, want dat is echt zwaar werk. We leren steeds iets meer. Nu leren we om zelfstandig de kleding te kunnen wassen.” 

Begeleiding 24/7 beschikbaar

De begeleiding komt iedere dag bij de heren op bezoek. Een paar dagen per week helpt de begeleiding hen met koken en soms eet hij of zij gezellig mee. Het fijne is, dat als er iets is Fred en Piet altijd de begeleiding kunnen inschakelen. Zij zijn altijd 24/7 aanwezig in het gebouw naast hen, waar zich het trainingshuis bevindt.

Op de vraag of de broers wel eens ruzie hebben, antwoorden ze in koor: “Nee! Wij hebben nooit ruzie, wij maken alleen maar geintjes.” Begeleidster Ida moet lachen en geeft een bevestigend knikje. Zij is trots op de heren. Fred: “We houden wel van een potje pesten (kaartspel, red).”

Appartement naar eigen wens ingedeeld

Het appartement waar de heren wonen is ruim opgezet. Ze hadden ervoor kunnen kiezen om ieder een eigen slaapkamer in te richten, maar ze slapen liever op één kamer. Dat betekent dat ze nu een aparte woon- en eetkamer/keuken hebben. Fred en Piet hebben wel allebei een andere hobby. In het appartement zie je daar een mooie verdeling van terugkomen. Zo is Fred helemaal gek op dolfijnen en is Piet weg van Feyenoord.