Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
De meiden van Trainen Reeuwijk
Nieuws - 27 december 2022

Zorgkantoor op bezoek bij Trainen Reeuwijk

Zorgkantoor CZ bracht met vier mensen een bezoek aan vakantiewoning van Landal de Reeuwijkse Plassen. Hier traint een groepje meiden met een licht verstandelijke beperking om in de toekomst begeleid zelfstandig te wonen. Een unieke combinatie van zes enthousiaste leergierige meiden, een toegewijde begeleider van Ipse de Bruggen en een betrokken vakantieparkmanager die regelmatig contact heeft met de groep en direct klaarstaat als er iets nodig is. Vanuit het Zorgkantoor bestaat er de behoefte om zo’n locatie ook in regio Haaglanden te ontwikkelen. Daarom lieten zij zich door de meiden zelf informeren.

De acht cliënten van Ipse de Bruggen stuurden zelf een uitnodiging aan het Zorgkantoor om te komen kijken in hun Trainhuis. Ze lieten hen enthousiast het programma van deze vakantieweek zien. Dat bestaat onder andere uit het ontvangen van bezoek, zwemmen, naar de bioscoop gaan, wandelen en een kerst koffietafel verzorgen voor de bewoners van een woonhuis voor mensen met de ziekte van Alzheimer. Begeleider Irene, vanaf de oprichting betrokken bij het Trainingshuis: “Logeren in het Trainingshuis is een perfecte manier om de overgang tussen thuiswonen en begeleid zelfstandig wonen soepel te laten verlopen. Voor ouders is het lastig om hun kind direct helemaal los te laten. En voor de cliënten is het spannend om vanuit huis direct zelfstandig te gaan wonen met alles wat daarbij komt kijken. Deze tussenstap zorgt dat zij straks met vertrouwen de toekomst tegemoet zien.”  

Nieuwe fase 
In april krijgen drie van de zes meisjes de sleutel van hun nieuwe woonplek. Zij gaan een nieuwe fase in en gaan zelfstandig wonen. Een daarvan is Celine: “Hier in het Trainingshuis leren we wat het is als je op jezelf gaat wonen, zoals bijvoorbeeld je eigen bed opmaken. We verdelen de taken en overleggen met elkaar. We leren ook veel van elkaar en praten heel open over alles.”

Samenwerking
De gasten van het Zorgkantoor waren onder de indruk van de verhalen en de ontwikkeling die de meisjes doormaken. In de regio Den Haag zijn wachtlijsten voor mensen die behoren tot deze doelgroep. Ook voor deze mensen zou het een ideale voorbereiding zijn op het begeleid zelfstandig wonen. Daarom stelt het Zorgkantoor een projectleider ter beschikking om deze vorm van begeleiden samen met Ipse de Bruggen ook in de regio Den Haag te ontwikkelen.

Zorgkantoor CZ op bezoek bij Trainen Reeuwijk
Zorgkantoor CZ op bezoek bij Trainen Reeuwijk