Sociowoning Roggeveld
  • Plaats: Nieuwveen
  • Zorgtype: Wonen
  • Doelgroep: Volwassenen

Sociowoning Roggeveld in Nieuwveen

Roggeveld is een woonlocatie in Nieuwveen (gemeente Nieuwkoop), wij zijn onderdeel van Ipse de Bruggen. Roggeveld is voor mensen met een licht tot matige verstandelijke beperking. 

Over Roggeveld

Woongroep Roggeveld is een groep voor volwassenen die ruimte biedt aan 13 cliënten met een lichte tot matige verstandelijke beperking. Wij zijn opgedeeld in 2 huiskamers/keukens en één appartement. Er is een logeerkamer aanwezig om af en toe te logeren of om te komen proefwonen. 

De woongroep is een woning in de woonkijk met 3 verdiepingen zonder lift. Het huis heeft de meeste slaapkamers op de bovenverdieping, elke kamer heeft een eigen wastafel en genoeg ruimte als slaapkamer. Ideaal als jongere de eerste stap maken om uit huis te gaan naar een zelfstandiger leven.

Begeleiding

We werken met een vast team van 8 mensen en een huishoudelijke vaste kracht. De begeleiders zijn elke dag aanwezig, in de avond doordeweeks tot 21.00 uur met twee begeleiding. De cliënten zijn overdag naar dagbesteding, dus op maandag-dinsdag en donderdag is er tussen 10.00 uur en 15.00 uur geen begeleiding aanwezig. Op zaterdag hebben we een tussendiesnt die helpt met kamers schoonmaken, werken aan doelen/hulpvragen.

We werken aan ontwikkeling en zelfstandigheid, verdelen taken en iedereen heeft een vaste corvee dag. De taken wisselen elke week in overleg met cliënten. Menulijsten maken cliënten zelf of met begeleiding. Boodschappen en koken doen we allemaal zelf, vaak samen met cliënten. In de nacht is er een slaapdienst. We werken met een zusteralarm, als er in de nacht hulp nodig is kan begeleiding opgeroepen worden met een knop in hun kamer. De hulpvragen van cliënten hebben veelal te maken met het ontwikkelen van zelfredzaamheid en zelfstandigheid, de begeleiding is op een uitnodigende, stimulerende en positieve manier ondersteunend. De sfeer op de woongroep is sociaal, vriendelijk en nodigt uit tot onderlinge interactie. 

Cliënten moeten kunnen profiteren van het wonen in een woonwijk. Cliënten hebben overdag een vorm van dagbesteding of werk(kunnen wij ook bieden vanuit Ipse de Bruggen). Omdat het Roggeveld in een woonwijk ligt is het van belang dat cliënten verkeersveilig zijn. Minimaal 2 uur alleen kunnen zijn in de woning is een vereiste. 

Vrije tijd

In vrije tijd is er veel te doen. Op eigen kamers vermaken cliënten zich met eigen hobby's(muziek luisteren, TV kijken, lezen, puzzelen, internet e.d.). Wie in huiskamer gezelligheid zoekt kan daar gezamenlijk dingen doen, gezelschapspelletjes, knutselen, TV kijken of gewoon met elkaar kletsen. 

Doordeweeks maaltijden nuttigen we gezamenlijk in huiskamers, in het weekend mag ieder zelf weten waar hij/zij eet. Koffie en thee momenten zijn vaak een leuk sociaal gebeuren maar mag ook op eigen kamer. 

Sporten, en clubjes behoren tot de mogelijkheden, er is een groot aanbod. Activiteiten worden aangeboden door de afdeling recreatie. Met de groep zelf hebben we ook uitjes, die cliënten vaak zelf inbrengen. Elke maand hebben we cliënten overleg en kan iedereen zijn mening, klacht of idee geven. 

Persoonlijk begeleider

Elke cliënt heeft een eigen persoonlijk begeleider, die helpt de cliënt bij alles in zijn/haar leven. Heeft gesprekjes, werkt en denkt mee met de cliënt's wensen en doelen, in samenwerking met ouders of wettelijke vertegenwoordiger. 

Het is goed wonen in het Roggeveld!

Terug naar het overzicht
Top