Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar de servicenavigatie Ga direct naar zoeken
Giovanni aan het werk bij dagbesteding Netwerk
Verhaal - 13 juni 2023

Combineren van verschillende werkzaamheden; dat maakt dagbesteding Netwerk zo uniek!

“Mij krijg je hier niet weg!” aldus Giovanni (28 jaar). Nadat hij zijn diploma haalde op een school voor speciaal onderwijs, is hij in 2012 komen werken bij dagbesteding Netwerk in Spijkenisse.

Dagbesteding Netwerk in Spijkenisse is een grote locatie waar dagelijks zo’n vijftig personen naar toe gaan. De roering brengt gezelligheid met zich mee. Op deze dagbesteding werken ze samen in een groep. Netwerk heeft vijf verschillende groepen * met elk hun eigen werkzaamheden.

Giovanni heeft verschillende groepen geprobeerd. Bij de ‘Kantinegroep’ vond hij zijn plek.

Alle groepen hebben met elkaar te maken en letten op elkaar. De meeste mensen die naar dagbesteding Netwerk komen, werken afwisselend op verschillende groepen.

Dát maakt dagbesteding Netwerk ook zo uniek; het kunnen uitproberen en combineren van verschillende werkzaamheden. 

Werk dat bij mij past
Giovanni heeft verschillende groepen geprobeerd; bij de ‘Kantinegroep’ vond hij zijn plek. “Hier kan ik echt mijn ding doen en dat vind ik erg relax.” Giovanni werkt samen met acht andere collega’s op de Kantinegroep. “Wij zetten voor de collega’s van de andere groepen alles klaar.” Hij dekt de tafel bij de ‘Productiegroep’ en de ‘Creagroep’, een etage hoger. Hij zet daar glazen klaar en zorgt dat de theepotten gevuld zijn.

Verantwoordelijk werk waarbij ik ook heel graag zorg voor mijn collega’s
De taak: ‘Regelmatig de voorraad controleren bij de verschillende groepen’ heeft Giovanni zelf verzonnen. Hij wordt onrustig van stilzitten en loopt daarom regelmatig alle groepen af om te kijken of zij nog iets nodig hebben. Hij houdt de voorraad bij en zorgt dat er voldoende drinken, zeep en handdoeken is op de groepen.

Hij is constant in beweging en zorgt goed voor zijn collega’s. Vooral dat laatste vindt hij heel belangrijk. Giovanni weet dat hij bij één van zijn collega’s bij het tafeldekken rekening moet houden met haar handicap. Daarom legt hij netjes speciaal bestek bij haar bord.

Omgaan met PDD-NOS tijdens werk
Giovanni heeft PDD-NOS. “Dat zit in mijn hersenen en als ik teveel prikkels krijg, dan raak ik van slag.” Op de donderdag zet Giovanni de containers buiten. “Dat is echt mijn taak en als anderen dat gaan doen kan ik wel boos worden.” Giovanni gaat op zo’n moment even naar buiten, vijf minuten ademoefeningen doen en daarna weer terug naar binnen. Hij zoekt dan een begeleider op om te praten. 

Dankzij creatieve oplossingen heeft Giovanni heeft echt zijn draai gevonden
Giovanni heeft spasme in zijn benen. Hij moet dan tussen de werkzaamheden door een paar minuten liggen. Een andere creatieve oplossing voor zijn taak is het gebruik van een boodschappenmandje. Dit helpt Giovanni om de vuile vaat op te halen. “Met een mandje heb ik één hand vrij om de trapleuning vast te houden.”

Blij met een beperking; dat maakt mij bijzonder
“Ik hoor mensen zeggen dat mensen met een beperking niks kunnen, maar dat is echt niet zo. Ik kan heel veel en ik vind het fijn dat ik een beperking heb. Het grootste voordeel is dat ik kan zeggen over mezelf dat ik bijzonder ben. Bij Netwerk word ik als mens gerespecteerd.”

Dagbesteding Netwerk is een fijne werkomgeving waar ik nuttig bezig ben
“Ik zou in toekomst wel iets willen doen met mensen helpen en verzorgen. Dus stel dat er een baan binnen Ipse de Bruggen vrij komt waar ouderen worden verzorgd, zou ik dat wel leuk vinden.” Maar voorlopig zit hij hier goed. “Het is een fijne werkomgeving en ik kan nuttig bezig zijn.”

*Dagbesteding Netwerk in Spijkenisse heeft naast de ‘Kantinegroep’ nog vier anderen groepen, namelijk:

  • Twee ‘Varia-groepen’: de groep doet afwisselend inspannende- en ontspannende
    activiteiten in een rustige omgeving met minder prikkels. Er is ook een ‘Varia-groep’ speciaal voor senioren. Hier wordt veel getekend en gekleurd. Elke dag gaan ze wandelen en trainen de senioren dagelijks hun geheugen.
  • Een ‘Productiegroep’: in deze groep vinden inpak-, sorteer en montage werkzaamheden
    Op deze groep werken de mensen die houden van lawaai, drukte en variatie in werk.
  • Een ‘Creagroep’: deze groep werkt met allerlei verschillende materialen en er is een kunstgroep waar in een ruime lichte ruimte schilderijen worden gemaakt.