Hoe was het om te werken bij Ipse de Bruggen tijdens de corona-uitbraak?

17-08-2020 |

Lev Hesseling, werkzaam bij Ipse de Bruggen als begeleider D, vertelt hoe hij de corona-uitbraak heeft ervaren. ‘Ik moest mijn werk voor de ondernemingsraad thuis voortzetten. Daarnaast draaide ik nog wel mijn diensten op de woning, waar de cliënten binnen moesten blijven en alle activiteiten om hen heen stopte. Het voelde voor mij allemaal erg onwerkelijk en ik moest erg wennen aan de nieuwe structuur. Mijn leefwereld, die van mijn gezin en die van de cliënten waren opeens erg klein en dat was aan het begin van de coronatijd wel even pittig. Dit heeft een hoop energie gekost.’

Sluiting dagbesteding
‘Ik vond het best lastig en vervelend om aan de cliënten te vertellen dat de dagbesteding ging sluiten. Cliënten reageerde heel verschillend op dit nieuws. De één vond het totaal niet erg en zag het als een vakantie, terwijl de ander het lastig vond, omdat die juist gebaat was bij een gestructureerde dag. Omdat ik zelf niet wist tot wanneer de maatregelen zouden gelden, kon ik ook niet alle vragen van de cliënten beantwoorden. Door de maatregelen heb ik een lange tijd geen goed nieuws kunnen brengen. Dat heeft wel wat met mij gedaan, omdat het oprecht niet fijn is je bewoners zo te zien. Je bent op veel fronten machteloos omdat je zelf geen grip hebt op de gehele situatie.’

‘Gelukkig werd er uiteindelijk dagbesteding op de woning georganiseerd voor een select groepje bewoners. Hier waren we erg blij mee. Ook heeft de organisatie een aantal hulpmiddelen in het leven geroepen, zoals een heuse Ipse de Bruggen Tv-kanaal op YouTube. Op deze manier konden cliënten op een begrijpelijke manier dingen worden aangeleerd.’

Stapje voor stapje
‘Het treffen van de coronamaatregelen was natuurlijk al erg ingewikkeld, maar het versoepelen van die maatregelen is nog ingewikkelder. Wat ik merk is dat langzamerhand alles stapje voor stapje open gaat. Ik merk dat de bewoners weer opbloeien door een bezoek van familie, vriend of vriendin. Gelukkig merk ik ook dat het terug gaan naar hun oude structuur, waar hard voor gewerkt is, goed verloopt. Dit maakt mij oprecht blij.’

‘Uiteindelijk heeft deze periode mij ook mooie dingen gebracht. Ik heb meer tijd en oprechte aandacht voor de cliënten. Ik heb mijn collega’s beter leren kennen en ik vind het mooi om te zien dat iedereen vol met passie en energie werkt om voor elkaar te zorgen. Samen slaan we ons er doorheen in goede gezondheid.’   

Lev Hesseling, Begeleider D en Voorzitter Ondernemingsraad Volwassenenzorg bij Ipse de Bruggen.

Lev Hesseling

Terug naar het overzicht
Top