Romeinse dag bij landgoed Hooge Burch

04-07-2016 | Organisatie

Romeinse dag bij landgoed Hooge Burch | Ipse de Bruggen

Op zaterdag 9 juli van 12.00 tot 16.00 uur vindt de tweede Romeinse Zaterdag plaats in het Limes bezoekerscentrum Nigrum Pullum, Landgoed Hooge Burch in Zwammerdam.
Een mooie kans voor een kennismaking met een bijzondere locatie. Want dat is de Hooge Burch. Hier stond ooit het Romeinse fort Nigrum Pullum. En dat niet alleen. Hier zijn ook in de jaren 1971-1974 maar liefst zes schepen uit de Romeinse tijd gevonden.

Het Romeinse fort lag aan de oever van de Rijn. Sinds 47 na Chr. was de Rijn de noordgrens van het Romeinse rijk, de zogenaamde Limes (Latijn voor grens of grenspad). Landgoed Hooge Burch ligt nu een stuk verder van de rivier. Het is bijna niet voor te stellen, dat de Rijn in de Romeinse tijd zo’n tachtig meter breed was. Een goede reden om eens een kijkje te nemen bij de Hooge Burch. In het Grand Café De Haven op het terrein, is een bijzondere collectie te zien van fraaie objecten die er allemaal zijn opgegraven. En er is van alles te ontdekken over de beroemde schepen van Zwammerdam.

Programma

Tijdens de Romeinse Zaterdag zijn er speciale rondleidingen langs de expositie (13.30 en 14.30 uur) en over het terrein. De Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN) laat zien hoe historisch aardewerk te determineren en hoe fragmenten aan elkaar worden geplakt. In de tentoonstelling staan mooie resultaten. Speciaal voor deze zaterdag wordt een nieuwe maquette van een boomstamkano uit Zwammerdam gepresenteerd.

Actie

Er is nog meer te beleven. Ga bijvoorbeeld zelf aan de slag met de interactieve tablet waarin in 3D Nigrum Pullum in de Romeinse tijd zichtbaar wordt. Kijk voor het complete programma op http://www.limeszomer.nl/. Print het programma van Nigrum Pullum, neem het mee op 9 juli en ontvang  op deze dag in het Grand Café De Haven voor € 2.50 een kop koffie of thee met iets lekkers.

Tot ziens bij Limes bezoekerscentrum Nigrum Pullum op landgoed Hooge Burch, Spoorlaan 19, 2471 PB Zwammerdam.

Terug naar het nieuwsoverzicht
Top